Novi plan Zapada za Ukrajinu: Pola zemlje ide u NATO, žuri im se prije nego što se Tramp vrati na vlast

0

Preko italijanske Republike NATO je pustio probni balon u nadi da će se Vladimir Putin upecati i pristati na podjelu Ukrajine. Prema tom planu, Rusiji bi pripao dio koji je već osvojila, oko 20 odsto Ukrajine, dok bi ostatak ušao u NATO i EU. Pritom je žurba velika jer se u Alijansi boje da Donald Tramp po povratku u Belu kuću ne bi pristao na prijem Ukrajine.

ZAMKA ZA MOSKVU

Kako se navodi, Ukrajina bi bila podijeljena po modelu Njemačke posle Drugog svjetskog rata. Tako bi se istočni deo našao pod kontrolom Rusije, dok bi ulazak u EU i NATO obezbedio opstanak zapadnog dijela Ukrajine na duže staze.

Iz teksta italijanske Republike nije sasvim jasno da li bi kontrola nad istočnim delom značila direktno priključenje Rusiji. Tako je ostavljena mogućnost stvaranja neke nove države, kao što su to bile Luganska i Donjecka narodna republika, koje su proglasile otcjepljenje od Ukrajine 2014, a pre dve godine i referendumom izglasale priključenje Rusiji.

Međutim, prilično je sigurno da Kremlj ne bi pristao na stvaranje takve države, pa makar i pod svojom kontrolom, jer bi to bilo ponavljanje greške iz vremena raspada SSSR, kad je Ukrajina dobila nezavisnost i kasnije izletjela iz orbite Moskve.

Američki mediji tvrde da je Donald Tramp nedavno i najavio da će Putinu poslati predlog za podjelom Ukrajine, odnosno da mu ostane dio koji je osvojio. Pritom se rukovodstvo NATO boji da će se Tramp vratiti na vlast i da nikad neće pristati na to da zapadni dio Ukrajine uđe u sastav Alijanse i EU. U tom slučaju, ne bi bilo mogućnosti da NATO direktno reaguje ukoliko bi Kremlj naknadno odlučio da osvoji i zapadni dio Ukrajine.

Sve ovo je navelo generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga da zatraži još izdašniju vojnu pomoć Ukrajini da bi mogla se sačuva što više teritorije u slučaju zvanične podjele zemlje.

Prema nekim mišljenjima, masovno naoružavanje Poljske i prijetnja francuskog predsjednika Emanuela Makrona da će poslati vojsku u Ukrajinu predstavljaju dio poruke Kremlju u kojoj se nudi podjela.

MOSKVA NA ISKUŠENJU

Međutim, teško da je Rusija zainteresovana da veći dio Ukrajine prepusti Zapadu i dobije NATO državu na svojoj granici. Takva mogućnost bila je službeni povod Kremlja za rat, pa iz tog ugla gledano Rusija bi iz svega izašla kao gubitnik iako s nešto većom teritorijom.

Teški uslovi Kremlja za trajan mir

1. Aneksija Krima, Donbasa, dijela Hersonske i Zaporoške oblasti
2. Ukrajina u neutralnom statusu, bez članstva u NATO
3. Ograničenje ukrajinske vojske na 85.000 pripadnika
4. Smjena režima u Kijevu i zabrana neonacističkih udruženja
5. Ravnopravna upotreba ruskog i ukrajinskog jezika

KREMLJ: BAJDEN PODMETNUO KOREJSKI SCENARIO

Navodni Trampov plan za mir u Ukrajini objavio je američkim demokratama naklonjen Vašington post, koji se pozvao na svoj neimenovani izvor u štabu vođe republikanaca. CNN je razradio ovu tezu tvrdnjom opet neimenovanog izvora da Tramp namjerava da pritisne Putina prijetnjom veće vojne pomoći Ukrajini, kao da ona već nije dobila savremeno zapadno i prije toga sve staro sovjetsko naoružanje koje se još moglo prikupiti po svijetu.

Iako je Trampov štab ovo odmah demantovao, njegov navodni plan na zapadu još samo lenji nisu odbacili. Isto je učinio i Kremlj preko komentara u državnoj agenciji RIA Novosti.

Lažne vijesti o Trampovom planu za Ukrajinu plasiraju se da bi se izučili mogući ustupci Moskve, na primjer, članstvo ostatka Ukrajine u NATO. Pritom je i Volstrit žurnal ukazao da navodni Trampov plan sumnjivo podsjeća na Bajdenovu namjeru da zamrzne sukob u Ukrajini po korejskom scenariju – navode RIA Novosti i zaključuju da je Zapad odjednom počeo da govori o podjeli Ukrajine, prije njenog konačnog vojnog poraza.

U raketnom udaru 13 poginulih i 60 ranjenih

Rusija je opet izvela raketni udar na nekoliko ukrajinskih gradova, pri čemu je najgore bilo u Černigovu, gdje je prijavljeno da je poginulo 13 civila, dok je ranjeno njih 60.
Međutim, ruski izvori navode da je raketama iskander M uništen hotel, u kom su bili ukrajinski vojnici i policajci. Na fotografiji ukrajinske Vatrogasne službe vidi se da su spasioci iznijeli i ranjenika u maskirnim pantalonama i vojničkim čizmama. Zabelježeni su i udari na Odesu i grad Šostakovo, u Sumskoj oblasti.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.