Mladen Mikijelj

Ambasadorka SAD zahtijeva da se Crna Gora jače bori protiv „srpske prijetnje“ i Rusije

0

Predsjedniku Vlade Crne Gore Milojku Spajiću ambasadorka SAD u toj zemlji Džudi Rajzing Rajnke je „snažno preporučila“ da još sačeka sa imenovanjem potpredsjednika vlade i četiri ministra u okviru koalicionog sporazuma potpisanog prošle jeseni sa prosrpskim blokom „Za budućnost Crne Gore“, saznaje RT Balkan.

Američka ambasadorka je kao opravdanje navela da bi „pomenute promjene negativno uticale na evroatlantski kurs zemlje“, navodi izvor.

Istovremeno, ona je istakla da je jedan od lidera partije „Za budućnost Crne Gore“, predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić, „previše srdačno dočekao“ predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika tokom boravka u Podgorici.

Prema njenim riječima, i drugi predstavnici NATO-a iskazuju „antievropske stavove“.

S tim u vezi, američka ambasadorka je zahtijevala da se premijer Crne Gore Milojko Spajić odlučnije bori protiv „srpske prijetnje“ i „proruskih osjećanja“ građana Crne Gore.

Naime, zabrinutost američke strane izazvala su istraživanja javnog mnjenja koja su otkrila zabrinjavajući trend rasta broja građana Crne Gore koji podržavaju istupanje te zemlje iz NATO-a – sa 32 odsto na 44 odsto u protekloj godini.

S druge strane, Vašington „ne bi bio protiv“ ulaska članova prosrpske liste „Za budućnost Crne Gore“ u vladu te zemlje, ali pod uslovom da njeni lideri otvoreno osude „rusku agresiju“, „podrže sankcije Moskvi“, ali i da se zalažu za „očuvanje teritorijalnog integriteta BiH“.

(rt.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.