Nova desničarska vlada u Hagu kreće na posao, i to distancirajući se od Brisela

0

Sedam mjeseci nakon parlamentarnih izbora, nova desničarska vlada u Hagu kreće na posao – i to distancirajući se od Brisela. To bi moglo da ugrozi jedinstvo u Evropskoj uniji.

Mark Rute se oprostio od svojih sunarodnika. On je prekjuče u svom posljednjem obraćanju preko televizije na mjestu premijera, nekoliko puta istakao koliko je važno da Holandija bude uklopljena u EU i NATO. Pogled na kartu svijeta to jasno pokazuje, rekao je Rute: „Zajedno smo jači, nego kada smo sami.“

Ali, nova desničarska vlada, koja je u Hagu položila zakletvu pred kraljem Viljemom Aleksandrom, ima potpuno drugačiji kurs. Koalicija radikalne desničarske partije populiste Gerta Vildersa sa još tri desničarske ili desnoliberalne stranke distancira se od važnih projekata Evropske unije.

Evropska unija je prije nekoliko mjeseci, nakon višegodišnjeg mučnog spora, usvojila pakt o azilu. On predviđa da se procedure za dobijanje azila izmjeste na spoljne granice EU, kao i raspodjelu migranata među državama-članicama. Zemlje EU imaju dvije godine da svoje institucije tome prilagode.

Holandska desničarska koalicija se međutim opire: ona obećava da će voditi najstrožu moguću politiku azila i želi da drastično ograniči imigraciju. Za to će biti nadležna nova ministarka za azil Marjolein Faber iz Vildersove Partije za slobodu (PVV). Ta političarka se, inače, tek nedavno distancirala od teorije zavjere o migracijama kao navodnoj „zamjeni stanovništva“.

Vlada u Hagu želi da zatraži od Evropske komisije da se Holandija povuče iz azilantske i migrantske politike EU. Pitanje je međutim da li je to pravno uopšte moguće. Prema mišljenju Komisije, nova uredba se mora primijeniti.

Ublažiti ekološke propise

Holandija takođe više ne želi da doprinosi borbi protiv klimatskih promjena, kao do sada. Evropska unija je u toj oblasti uvela odgovarajuće propise u skladu s tzv. „Zelenim dogovorom“ (Grean Deal).

Kao drugi najveći svjetski izvoznik poljoprivrednih proizvoda poslije SAD, Holandija ima ogromne ekološke probleme. Ali, tamošnji farmeri su protiv smjernica EU protestovali, ponekad i nasilno. Jedan od četiri člana koalicije, desničarsko-populistički Pokret građana-poljoprivrednika (BBB), ojačao je upravo kroz otpor tim ekološkim propisima.

Nova vlada želi da te propise ublaži, da eliminiše subvencije za održivu energiju, da kupuje više električne energije iz nuklearnih elektrana i proširi proizvodnju prirodnog gasa na moru. I uprkos svemu tome, vlada obećava da će se pridržavati klimatskih ciljeva.

Još uvijek partner za Berlin?

Holandija je posebno važna za Njemačku – peta po veličini ekonomija EU najvažniji je njemački trgovinski partner unutar Unije. Osim toga, Berlin i Hag su tradicionalno bliski kada je u pitanju finansijska politika. Obje vlade snažno su posvećene smanjenju duga i fiskalnoj štednji.

Taj odnos postao je još važniji nakon Bregzita 2020. godine, kada je s odlaskom Britanaca otišla i treća strana u toj „štedljivoj alijansi“. Neizvjesno je kako će se nova holandska vlada pozicionirati po pitanju finansijske politike i jedino je sigurno da ona želi manje da uplaćuje u budžet EU.

Ko će sjedeti za stolom na vrhu?

Nakon 14 godina na funkciji, Mark Rute više nije bio popularan u svojoj zemlji. Mnogima je smetalo to što su ga zaobišli brojni skandali, npr. bezdušni tretman građana Groningena koji su morali da trpe to što se tamo zemlja trese zbog proizvodnje gasa, ili afera oko dodataka za njegu djece, gdje je država pogrešno tražila povraćaj novca od hiljada porodica.

Ali, na samitima Evropske unije Rute je viđen kao pouzdan borac za evropsku stvar, na primjer kada je u pitanju podrška Ukrajini ili borba protiv onih koji krše vladavinu prava u EU.

Ruteov nasljednik, Dik Šuf, bivši visoki činovnik, nepoznat je čak i u svojoj domovini. Tek će se vidjeti da li će on u Briselu djelovati samostalno ili samo kao marioneta Gerta Vildersa.

Manje jedinstva?

Sa svojom novom vladom, Holandija, zemlja-osnivač Evropske unije, postaje mnogo kritičnija prema EU. Izborni pobjednik Vilders više ne zahtijeva da njegova zemlja napusti Uniju, ali se zalaže za pravljenje izuzetaka i time ohrabruje druge zemlje-članice na slične poteze.

To nisu ohrabrujući izgledi za jedinstvo EU – već sada ugroženo mađarskim predsjedavanjem Savjetu EU, pri čemu nisu baš svi u Briselu sigurni da će se Budimpešta ponašati kao „pošteni posrednik”.

Pored toga, u Francuskoj bi na vlast poslije parlamentarnih izbora mogla da dođe desničarska nacionalistička vlada, a u SAD su šanse izazivača Donalda Trampa da pobijedi na izborima poslije TV duela porasle. Evropska unija će se u narednim nedjeljama i mjesecima suočiti s velikim izazovima. I to ne samo zbog Holandije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.