Njujork Tajms: Napad u Moskvi izvršila najnemilosrdnija frakcija ISIS-a, imaju mogućnost da izvrše napad i na SAD

0

Američki zvaničnici tvrde da je napad na tržni centar Krokus siti hol u Moskvi u petak 22. marta izvršila najnemilosrdnija frakcija Islamske države iz Korasana (ISIS-K) i upozoravaju da ona ima mogućnost i volju da izvrši napad na interese SAD i Zapada u narednih šest mjeseci, piše Njujork tajms.

List navodi da je šef Centralne komande vojske SAD Majkl Kurila upozorio 21. marta upozorio komitet donjeg doma Kongresa da ISIS „posjeduje mogućnost i volju da napadne interese SAD i Zapada u narednih šest mjeseci bez skoro ikakvog upozorenja“.

Istraživač terorizma u Savjetu za međunarodne odnose Brus Hofman odbacio je tvrdnje Rusije da Ukrajina stoji iza terorističkog napada u Moskvi i ukazao da je riječ o „klasičnom modus operandi ISIS-a“.

Riječ je o njihovom trećem napadu na neki koncert na sjevernoj hemisferi u protekloj deceniji, kaže Hofman i podsjeća na napad u Parizu 2015. na pozorište Bataklan i na bombaški napad 2017. godine u Mančesteru, na koncertu pjevačice Arijane Grande.

– ISIS cilja Rusiju u prethodne dvije godine i često kritikuje predsjednika Vladimira Putina, rekao je stručnjak za protivterorizam Kolin Klark i dodao da ta grupa „optužuje Kremlj da ima krv muslimana na svojim rukama, misleći na intervencije Moskve u Avganistanu, Čečeniji i Siriji“.

On je dodao da je veliki broj pripadnika ISIS-a iz Centralne Azije, a da žive i rade u Rusiji.

Prijetnja od ISIS ostaje velika briga u borbi protiv terorizma, istakla je direktorka Nacionalne obavještajne službe SAD Avril Hejns i ukazala da je najveći broj globalnih napada ISIS-a sprovela grupa ISIS.

ISIS-K grupa postala je poznata poslije dolaska talibana na vlast u Avganistanu 2021. godine kada je njen član, bombaš samoubica ubio 13 američkih službenika i 170 civila.

Iako su mnogi napadi te grupe izvršeni uspješno kod granice sa Pakistanom, većina njihovih planova u Evropi je osujećena uz pomoć zapadnih obavještajnih službi.

U julu 2023. godine Holandija i Njemačka su u zajedničkoj akciji uhapsile sedam Tadžikistanaca, Turaka i Kirgistanaca povezanih sa ISIS-K mrežom koja je sumnjičena za planiranje napada u Nemačkoj, navodi Njujork tajms.

– Za sada, ISIS-K se primarno oslanjala na neiskusne operativce u Evropi koji bi izvršili napade u njeno ime, rekla je šefica Nacionalnog centra za borbu protiv terorizma Kristin Abized.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.