Njemački oficir osuđen zbog špijunaže za Rusiju

0

Viši pokrajniski sud u Diseldorfu danas je jednog oficira Bundesvera osudio na tri i po godine zatvora zbog špijunaže za Rusiju.

On je prethodno priznao krivicu, opisavši svoj postupak kao „najveće sranje“ koje je ikada napravio.

Tužilaštvo je ocijenilo da se 54-godišnji oficir „skoro nametnuo“ da pomogne ruskim oružanim snagama. Pritom je vojno osjetljive podatke predao državi koja se pokazala kao „bezobzirni agresor.“

Tokom suđenja osuđenik je priznao da je prošle godine Rusiji dostavljanjem povjerljivih vojnih informacija nudio da postane njen špijun. Na to ga je navodno natjerao strah od nuklearne eskalacije rata u Ukrajini.

Približno u isto vrijeme je uspostavio kontakt sa desničarskom Alternativom za Njemačku (AfD) i zatražio da se učlani. Rekao je i da je prethodno uspostavio kontakt i sa partijom Ljevica, ali da ga je odbio principijelni stav te stranke protiv Bundesvera.

Oficir je bio zadužen za sisteme elektronskog ratovanja. Ilegalno je na kompakt disk kopirao povjerljive podatke njemačkih oružanih snaga, a zatim ga ubacio u poštansko sanduče ruskog konzulata.

Uz to je mobilnim telefonom slikao dokumentaciju o obuci u njemačkom vazduhoplostvu. Tajne podatke je ruskom konzulatu u Bonu i ruskoj ambasadi u Berlinu od maja dostavljao uz poruku „rado (šaljem) i više“.

Mada nije dobijao odgovor, iznova je pokušavao, ubacivanjem u sanduče, pozivima preko interneta i sa javnih telefonskih govornica.

Uhapšen je avgusta u Koblencu i od tada je u istražnom zatvoru. Pred sudom je izjavio da žali zbog postupaka i naveo da je u vrijeme špijunaže bio u lošem stanju.

(dpa)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.