Dodik: Hrvatska treba da ćuti, NDH počinila genocid nad srpskim narodom

0

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Hrvatska počinila genocid nad srpskim narodom i najveće zločine na balkanskom prostoru.

Dodik je odgovorio šefu hrvatske diplomatije Gordanu Grlić Radmanu na izjavu, da je „neprihvatljivo i neutemeljeno Hrvatsku stavljati u istu poziciju sa Srbijom kao agresore u BiH što se sugeriše knjigom koju je predstavilo udruženje koje okuplja porodice žrtava genocida iz Srebrenice“.

U Sarajevu je, naime, u subotu, samo dva dana nakon usvajanja rezolucije o Srebrenici u GS UN, predstavljena knjiga „Srbija i Hrvatska u međunarodnom oružanom sukobu u Bosni i Hercegovini – Agresori za veliku Srbiju i veliku Hrvatsku, čiji je izdavač bošnjačko „Udruženje žrtava genocida“.

Komentarišući knjigu, hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova je juče u Stocu rekao da će Hrvatskoj morati da se objasni narativ kojim se, kako je kazao, „iskrivljuju činjenice i istorijska istina“, prenijeli su hrvatski mediji.

Za Grlić Radmana je bilo neobično i to što je se sve događa neposredno nakon usvajanja rezolucije o Srebrenici u GS UN.

„Naravno da je Hrvatska aktivno učestvovala u građanskom ratu u BiH, za razliku od Srbije, koja nije imala ni jednu vojnu jedinicu na njenoj teritorijij. O učešću Hrvatske u građanskom ratu u BiH izjasnio se i sud (ICTY), kvalifikujući to kao udruženi zločinački poduhvat“, podsjetio je Dodik.

Osvrnuvši se na neuspješno glasanja za rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN prošle sedmice, Dodik je kazao da bi Hrvatska „neka sponzorstva“ sada rado zaboravila, ali da to nije moguće zbog sudskih presuda.

„Hrvatska bi sada trebalo barem da ćuti, jer je upravo NDH počinio najveće zločine na ovom prostoru, počinio je neosporan genocid nad srpskim narodom“, izjavio je Dodik juče za banjalučke medije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.