Njemački list Berliner cajtung: Grijeh Zapada – prije 25 godina bombardovanje SRJ početak prekretnice!

0

Prva njemačka vojna operacija posle 1945. označila je početak prekretnice – 25 godina gubitka autoriteta poretka zasnovanog na pravu, konstatuje nemački list Berliner cajtung, četvrt vijeka nakon Nato bombardovanja SR Jugoslavije.

Kada je riječ o prekretnici, ona je počela 24. marta prije 25 godina. Tog dana je 200 Nato aviona bombama i daljinski upravljanim raketama napala tada još Jugoslaviju, današnju Srbiju.

To je bila prva vojna intervencija njemačkih trupa od maja 1945. godine – u jednom neobjavljenom ratu, van sopstvene teritorije, bez da je prethodio napad druge strane i bez mandata Ujedinjenih nacija, podsjeća Berliner cajtung.

Posljedice Nato intervencije pre 25 godina se odražavaju i na sadašnjost. Počev od tvrdnje da je Nato čisto odbrambeni savez. Bombardovanje je dokazalo da je stvarnost drugačija. Šteta je nanijeta i po „multilateralni svjetski poredak“, što je i godinama kasnije bio voljeni pojam nekadašnje kancelarke Angele Merkel.

Zapad je 1999. donio odluku bez uzimanja u obzir mulltilateralnost.

I od Natoa iznijeti moralno-humanitarni argumenti nisu mogli da opravdaju kršenje prava.

Taj 24. mart 1999. nije samo označio prekretnicu zato što su njemački vojnici po prvi put posle 54 godine učestvovali u vojnoj intervenciji. Od tada uslijedila je erozija autoriteta vrijednosti, navodni ponos zapadne spoljne politike i njenog multilateralnog poretka.

Od tada su se tome pridružili upad u Irak 2003. i drugi napadi.

Pretenzije demokratije na moralnu plemenitost su lažne, optužbe za dvostruke standarde, licemerje i laž su rasprostranjene.

Tog 24. marta 1999. su zapadni savez i SAD izgubile ugled poštenog svjetskog policajca, koji striktno pazi na poredak zasnovan na pravu.

List navodi da je intervencijom započelo udaljavanje Rusije i Zapada.

Bilo je jednom potpuno drugačije vreme. U sadašnjosti gotovo nezamislivo. Jedan zeleni ministar spoljnih poslova koji je pozvao na vojnu intervenciju i oružje bio je od stranačkog kolege poliven crvenom bojom.

Za sličnu akciju ne mora da strepi zelena ministarka Analena Berbok. Prema vodećim ličnostima u njenoj partiji, ona ne može dovoljno oštro i feministički da zastupa Njemačku.

Ništa se nije promijenilo u proteklih 25 godina.

U međuvremenu je pojam „odgovornost zaštite“ uveden u međunarodno pravo. Međunarodna vojna intervencija koja se poziva na to, međutim, danas kao preduslov ima mandat UN.

Bivši poslanik „Levice“ Aleksander Noj rekao je za „Berliner cajtung“ da je napad Natoa na Jugoslaviju stvorio presjedan koji je iskoristila Rusija u ratu protiv Ukrajine.

„Vjerovanje tadašnjih i današnjih hibrida zapada da mogu da krše međunarodno pravo i veruju da to može biti bez posljedica pokazuje nesposobnost zapada da razmišlja u strateškim kategorijama“, dodao je Noj.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.