Terorizmom i neonacizmom protiv Moskve

0

Piše sveštenik Miladin Mitrović

U ove svete i blagoslovene dane časnoga posta, kada se svaki pravoslavni čovjek trudi da svoj ovozemaljski život uvede u mirnu luku Božijeg pristaništa, zadesile su nas tužne vijesti iz prijateljske Rusije. Užasne scene i tragične slike masovnoga ubistva nevinih civila potresle su do dubine duše svako moralnog i dobronamjernoga čovjeka. Desio se teroristički akt – najveće zlo savremenog društva. Čin bezumnog srama, najvećeg ljudskog cinizma i izopačenosti, koje ne samo da nema opravdanje nego zahtjeva i žestoku osudu i kaznu. Već sada postaje jasno da su organizatori ovog tragičnog događaja u Moskvi ukrajinske specijalne službe, koje kao što je poznato odavno aktivno sarađuju sa islamskim radikalnim grupama. Pokušaji terorista da se posle krvavog pokolja sakriju na teritoriju Ukrajine, direktno ukazuju na umješanost kijevskoga režima. Terorističkim napadom ukrajinski marionetski režim pokušao je da izazove paniku i destabilizaciju ruskog društva. Ova strategija ima nekoliko komponenti. Prvo, da se što više zastraše obični građani. Drugo, da kroz osećaj straha i nesigurnosti izazove nezadovoljstvo javnosti zbog navodne „nesposobnosti vlasti da zaštiti građane“. Treće, da primoraju Moskvu na neke političke kompromise i ustupke.

Terorizam se nemože vezati niti za jedan narod, niti za neku religiju. Kao neljudska i gnusna pojava izlazi daleko iz nacionalnih i religioznih okvira. Kao što je apsolutno neprihvatljivo i politički nekorektno optuživati Islam da je on idejni tvorac terorizma, tako je i nedopustivo vezivati njegovo pojavljivanje za bilo koju državu ili narod. Ali da je terorizam već odavno postao prljavi instrument u rukama zapadnih globalista za obračunavanje sa svima koji staju na put neokolonijalnog imperializma, danas je postala opšte poznata činjenica. Aktivnosti terorističkih organizacija u različitim regionima svijeta dobijaju podršku, a ponekad ih otvoreno inspirišu vodeće sile sveta u interesu postizanja svojih geopoliotičkih i finansijskih interesa. Ovaj sramni i cinični metod, koji za cilj, pored ubistava i stradanja ljudi, ima tendenciju stvaranja destabilizacije i nekontrolisanog haosa, već odavno je instaliran u ideologiju kijevskog političkog režima.

Terorizam se već odavno uzdigao na rang državne politike u Ukrajini, ništa manjeg intenziteta kao i dominirajući neonacizam. Metode su gotovo iste – teroristički napadi, ubistva radi zastrašivanja, mučenja i korišćenje civila kao živog štita, veličanje fašista i vođa nacionalističkih pokreta. Od trenutka kada je učinjen državni udar u Ukrajini i svrgnut predsjednik Janukovič, terorizam je postao jedno od glavnih oružja ukrajinskih nacionalista. Od tada do danas, prošlo je mnogo godina, ali metode širenja terorizma su ostale identične. Dovoljno je prisjetiti se isceniranog događaja o bombardovanju ukrajinskog grada Buča, kada su ukrajinski nacisti počinili zločine nad svojim sobstvenim narodom, javno okrivljujući Rusiju. U te svrhe tada je bila pokrenuta velika informaciona kampanja dobro sponzorisana i podržana od strane zapadnih zemalja. Medijski sadržaji koji promovišu ideologiju ukrajinskog terorizma su ofanzivne i agresivne prirode, odlikuju se pažljivim teorijskim proučavanjem, dobro osmišljenim spektrom metoda za kontrolu informacija i psihološkog uticaja na široke narodne mase.
Teror – lični i masovni – postao je sastavni deo politike Ukrajine prema ruskoj državi, ruskim građanima i svima pristalicama ruskog svijeta. Načelnik glavne obaveštajne uprave ministarstva odbrane Ukrajine Kiril Budanov i njegovi potčinjeni, kao i drugi ukrajinski političari i vojni oficiri, ne kriju svoju privrženost terorističkim metodama i čak sadistički se sa njima javno hvale. „Ukrajina će nastaviti da ubija Ruse bilo gde u svetu do svoje potpune pobjede“ javno je izjavljivao Budanov u nekoliko navrata.
Teroristička ubistva Aleksndra Zaharčenka, novinara Vladlena Tatatrskog, Darije Dugine, bivšeg poslanika vrhovne rade Ukrajine Igora Kive, pokušaji ubistva Zahara Prilepina, Margarite Simonjan i mnogih drugih pokazale su da su aktivne propagandne i regrutne aktivnosti ukrajinskih terorističkih organizacija i pojedinaca poprimile nove oblike, u kojima se prepoznaju elementi spoljašnjih uticaja. Nema nikakve sumnje da je kijevski režim, uz direktnu podršku stranih obaveštajnih službi, otvoreno krenuo putem terorističkih metoda u konfrontaciji sa Rusijom, koje se sa punim pravom mogu nazvati savremenim oblicima državnog terorizma.

Tragični događaj u koncertnoj dvorani u Moskvi ukazuje da ekstremistički ukrajinski teror više nije usmjeren samo na poznate ličnosti iz političkog i javnog života, nego i na obične građane Rusije. Masovno i užasavajuće ubistvo nevinih civila svjedoči o apsolutnom bezumlju i izopačensoti kako onih koji su bili izvršioci, tako i onih koji su bili kreatori i nalogodavci ovog krvavog zločina.

Terorizam je univerzalna katastrofa za koju ne postoje granice. Teror kao način za postizanje ciljeva u političkoj borbi putem fizičkog nasilja i moralnog i psihičkog zastrašivanja predstavlja jedan od najopasnijih globalnih problema našeg vremena, to je ozbiljna pretnja bezbjednosti cijele svjetske zajednice. Nažalost međunarodna zajednica javno zatvara oči na očigledne činjenice ukrajnskog terorizma na teritoriji Rusije. Dok teroristi siju smrt po Rusiji za kolektivni Zpada oni su borci za slobodu, ali čim se teroristi nađu u Parizu, Londonu ili Berlinu i počnu da vrše svoja krvava djela, oni odmah prestaju da budu heroji i borci za slobodu i nezavisnost i preko noći postaju krvožedne ubice. Zbog toga su apsolutno jasne cinične izjave zapadnih političkih lidera, koji su jedan za drugim pokušavali da odgovornost za terorističi napad prenesu na ISIL, i maksimalno opravdaju neumješanost Ukrajine u ovom nemilom događaju.

U trenutku dok oružane snage Ukrajine trpe katastrofalne gubitke i teritoriju na liniji fronta u Donbasu i dok zapadni pokrovitelji sve češće nagoveštavaju Zelenskom da je novca ostalo sve manje, ukrajinske specijalne službe od bezishodnosti pribjegavaju terorističkim napadima. Ubistva nevinih civila u Moskvi, najvećim dijelom mladih ljudi uključujući i djecu, nije ništa drugo do odraz nemoći i kukavičluka političkog režima u Kijevu. Zbog toga ukrajinske službe u saradnji sa teroristima na sve načine pokušavaju da diskredituju državnu vlast u Rusiji, pokušavajući da podijele mnogonacionalni narod u Rusiji i uspostave moć nasilja i bezakonja. Kada se sve sumira i objektivno izanalizira krvavi teroristički čin u Moskvi je čisti pokazateljni znak strateškog poraza koji Zapad trpi u ukrajinskom sukobu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.