Nimanbegu: Vlada koju predlaže Krivokapić nema legitimitet stečen na izborima, ona je nametnuta pobjednicima izbora!

6

Albanska lista je prihvatanjem poziva za razgovor o učešću u vladi potvrdila da potpuno samostalno vodi politiku, a neprihvatanjem tog učešća da nećemo da budemo bilo čiji demokratski alibi za vanjsku upotrebu, jer izgleda da je to bio cilj poziva trojne koalicije, a posebno mandatara koji početnički vodi ovaj proces – kazao je, u intervjuu Pobjedi, Genci Nimanbegu, jedan od lidera albanske koalicije “Genci Nimanbegu-Nik Đeljošaj“. Nimanbegu je poručio i da Albanska lista nikada nije dobila zvaničan odgovor mandatara Zdravka Krivokapića na njene zahtjeve.

Iz kojih razloga je Albanska koalicija odbila učešće u novoj vlasti?

NIMANBEGU: Albanska lista, i pored velike i racionalne rezerve koji će biti krajnji njeni ciljevi, veoma je odgovorno prišla razmatranju poziva mandatara za učešćem u novoj vladi. Tri potpisnika su jednim deklarativnim dokumentom o prihvatanju i nemijenjanju statusa spoljnopolitičkih prioriteta proevropskih politika, a za nas i sa naglaskom na potvrđivanju nezavisnosti Kosova kroz obavezivanje o zadržavanju priznanja naše susjedne drzave, relaksirali bar taj dio koji bi onemogućavao saradnju zbog neslaganja oko ključnih prioriteta naših politika. Naš je cilj da se demokratizacija Crne Gore odvija i preko politika koje mi zastupamo i koje smo i javno istakli kao zahtjeve.

Ono što javnosti nije detaljno predočeno su pitanja koja smo postavljali mandataru oko nacionalnih, vjerskih i ekonomskih tema, a na koje nijesmo imali jasan i adekvatan odgovor. I tada smo istakli da mi pažljivo posmatramo kako se odvija politički diskurs između trojne koalicije. Svakako, kako je vrijeme najbolje rešeto, u međuvremenu od jedinog našeg sastanka sa njim, 15. oktobra, pa do naše odluke, bilo je puno događaja i poruka, i političkih i ideoloških, koje su neprihvatljive za našu listu.

Mi nijesmo nikada dobili nikakav zvanični odgovor od mandatara, osim usmenog koji se više puta mijenjao i nikada nije bio isti. Jasno je da je time stavljeno do znanja da nemamo istu politiku, niti ciljeve oko ključnih pitanja i da su naši prioriteti i gledanja na politiku različiti. To i potvrđuje moje sumnje u krajnje namjere predložene vlade, koje su više deklarativne, kao i da se odnos prema manjinama suštinski ne razlikuje od uobičajenih na ovim prostorima.

Albanska lista je prihvatanjem poziva za razgovor potvrdila da potpuno samostalno vodi politiku ali i neprihvatanjem učešća da se ne slažemo biti bilo čiji demokratski alibi za vanjsku upotrebu, jer izgleda da je to bio cilj poziva trojne koalicije, a posebno mandatara koji početnički vodi ovaj proces.

Je li mandatar nudio Albanskoj listi konkretna mjesta u vladi?

NIMANBEGU: Verba volant, scripta menent. Ponavljam da nijesmo nikada dobili nikakav pisani odgovor tako da je jasno da nijesu ponudili ništa. Informisan sam da je u nezvaničnom susretu ponuđeno nešto što pojašnjava sve ovo oko sastava i zbunjujućih poruka koje su poslate javnosti.

Čekali ste, ipak, dugo da donesete konačnu odluku o učešću u vladi, dok su ostale manjinske partije za kratko vrijeme negativno odgovorile na poziv mandatara. Zašto?

NIMANBEGU: Albanska lista je pobjednička lista u našem biračkom tijelu, time imamo i veću odgovornost da našom politikom utičemo na sve procese u Crnoj Gori. Bili smo spremni biti garant izgradnje optimizma našeg naroda za opstanak na ovim područjma ali i korektivni i kohezioni faktor u društvu, bilo zbog mogućih odluka koje se mogu donijeti na štetu manjina, bilo odluka o mijenjanu spoljnopolitičkih prioriteta. Mi ne osjećamo da smo izgubili izbore ako smo osvojili više glasova, ako ukupno ima 5 predstavnika manjina u parlamentu, a da nije bilo sabotaže prema Hrvatima bilo bi 6 predstavnika manjina.

Zna se ko je izgubio izbore u Crnoj Gori. Odluka za razgovorom apriori ne predstavlja i prihvaćanje u trenutku kada ne znate koju će politiku i kako će je vlada voditi, ali smo sjeli i razgovarali u drugoj od sedam predviđenih iteracija: kako je proces završio informisali smo se iz medija i društvenih mreža. Mi ni dan danas ne znamo koji je koncept, kakve politike će se voditi, a izgleda da ne znaju ni oni koji su se obavezali da će glasti za vladu.

Mi samostalno donosimo političke odluke i pored insinuacija bilo dosadašnje opozicije a i namjernih spinova i dosadašnjih partnera da to nije tako. To smo, vjerujem, i dokazali time da niko osim same Albanske liste nije mogao uticati na naše političke stavove i radnje. Naši razgovori sa onima koji dobiju legitimitet na izborima nas ne čini ni prodržavnim niti antidržavnim elementom. Konačno, poziv manjinama je izgleda bio samo deklarativni i kozmetički, i pored potpisane deklaracije tri dana poslije izbora i prepustimo vremenu da procjeni koji su konačni motivi nove vlasti. Mi znamo odgovor ali prepustimo javnosti da i sama zaključi.

Kako gledate na predloženi sastav vlade?

NIMANBEGU: Vlada koja nije niti ekspertska niti bez političara, za koju nema vjerujem nikakvog precedenta u parlamentarnim demokratijama je vlada koja ima toliko nepoznanica da je to čisti politički avanturizam. Ona ne može imati legitimnost stečenu na izborima i više liči na oktroisanu, znači vladu nametnutu trojnoj koaliciji.

Predloženi kandidati i zbrka oko resora pokazuju da će vlada imati pored drugih, i epitet eksperimentalne. Ona nema niti jednog predstavnika manjina u svom sastavu i to je jasna poruka i našim prijateljima u evropskoj zajednici koja dosta se i zbunjeno ponaša već više godina, čak i u odnosu i na manjinske politike u Crnoj Gori. Kao primjer ću navesti da OSCE i njeni predstavnici ćute u svojim izvještajima već bar šest godina na naše stalno isticanje diskriminacije koju osjećamo u izbornom sistemu.

Čemu će voditi to što neće biti predstavnika manjina u vladi?

NIMANBEGU: To će voditi budućoj polarizaciji u društvu i manjine će osjećati veliku rezevu prema njoj što je, naglašavam, poruka i manjinama i međunarodnoj zajednici. Pošto je ovo jedan politički eksperiment, ona kao oktroisana vlada, nema čak ni političke predstavnike pobjedničkih koalicija, čime će voditi daljnjem urušavanju povjerenja javnosti u političke procese i političke subjekte.

Odgovorni političari, vjerujem, i u ovome će prepoznati procese koji će ipak voditi neophodnoj promjeni u dosadašnjim politikama i unutar samih politčkih subjekata, i nadam se konsolidaciji proevropske i etničko procrnogorske političke scene. Crnoj Gori su bile neophodne promjene i moramo svi raditi na tome. Klerikalno demagoška faza u Crnoj Gori nastupa sa novom vladom i to je veliki, a možda i opasan eksperiment. Zbog samih naših građana i naroda nadam se da nije tako ali političko iskustvo koje imam me čini veoma skeptičnim.

Većina kandidata za ministarska mjesta je bliska SPC. Kako gledate na to?

NIMANBEGU: To je i izraz realnosti čiji je rezultat jasan 30. avgusta. Game changer u Crnoj Gori je bila SPC i mandatar je to ovjekovječio sa najavom apostolizacije ministara.

Očekujete li da će vlada biti formirana 2. decembra, s obzirom na ključna mimoilaženja u stavovima DF-a i mandatara, ali i unutar same većine?

NIMANBEGU: Kao što sam više puta istakao, pažljivo posmatramo dogovor nove većine, da li će biti još iznenađenja i pored nametnute „blanko“ podrške novoj vladi, ostaje da se vidi. Ima još više od dvije sedmice i vidite da su se i njihovi dogovori mjenjali iz dana u dan.

Vjerujete li da će vlada potrajati ili mislite da ćemo uskoro imati nove izbore?

NIMANBEGU: Ulazimo u jedan period gdje je nezahvalno prognozirati. Pandemija kao glavni problem, ne samo Crne Gore, imaće dalekosežne posljedice i ne samo na zdravlje, već i na ekonomiju, na mentalno zdravlje građana. Kriza može da dovede i dovešće do brojnih potresa i nezadovoljstva u društvu. Nova je politička realnost, biće novih izazova koji će dugoročno obikovati političku secenu u narednom periodu i to nezavisno od trajanja nove vlade.

Najnoviji dogovor mandatara i nove većine je da prvo mijenjaju Zakon o državnim službenicima i namještenicima, da se otvori proces provjere sadašnjih nosilaca džavnih funkcija koji bi ponovo konkurisali za ta mjesta. Kako to komentarišete i kako gledate na njihov dogovor o popuni mjesta „po dubini“?

NIMANBEGU: Nijesam najbliže upoznat sa detaljima tog dogovora ali jasno je da onaj koji želi da utiče na politike mora da ima i saradnike koji su saglasni sa tom politikom. Naš sistem je izgrađen na „navodno“ profesionalizovanoj javnoj upravi i direktoratima u ministarstvima, ali je pošteno i odgovorno reći da su to ipak kadrovi koji su birani od dosadašnje vlasti. Naravno, uz poštovanje zakonskih pretpostvki i kvalifikacija. Ne smije biti revanšizma, to nikako.

6 Comments
 1. Rade komentariše

  Nimanbegu i DF sa borbom i cdm-om napadaju Krivokapica. Ko ovdje radi za Vucicaa i Mila?

  13
  13
 2. Savo komentariše

  Nimanbegu ne dipr što bi Izet rekao…

  11
 3. Kontra revolucija komentariše

  Znaci vaznije vam je Kosovo* od sopstvene drzave Crne Gore ?.
  Pa ko onda vama upravlja kad vam je vaznije jedno teroristicko leglo nego sopstvena drzava ?.
  Teški separatisti, sa time ne pomazete uopšte svojim glasacima, izdali ste njihova prava zbog terorista sa Kosova* !.

  1. Misliti crnogorski komentariše

   I tebi je vaznija Srbija od sopstvene drzave. Osim toga, Genci je bio idealan za apostola spoljnih poslova.

   11
 4. Stefan komentariše

  Lepi nemoj se ti sjekirati. Neka profa radi kako je naumio. Očito radi dobro kad ga ti kudiš.
  .

  15
  3
 5. Traktoraš komentariše

  Profesor mašinstva ili kotlikrpa🤪🤪

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.