NEZDRAVI AMBIJENT (NE)PLANIRANOG DEFICITA

0

Piše: Fidelity Consulting

U najnovijem obrtu događaja koji je uzbudljivo potresao temelje finansijske logike, na kraju marta smo dobili izvještaj o izvršenju budžeta za februar 2024. godine koji, kaže da je manjak u budžetu za prva dva mjeseca 18,5 miliona eura, što je mnogo manje od planiranog.

Na prvu loptu, reklo bi se – bra’o vi ga, e vala umijete s parama!

Ipak, nešto drugo je u pitanju. Eureka – naši donosioci odluka se ponosno hvale svojom „brilijantnom“ metodom uštede novca: plaćanjem manje od planiranog za sve aspekte javnih usluga.

U živopisnom izvještaju, prezentovanom sa više šljaštećih excell tabela koje prosječnom čovjeku ne znače ama baš ništa, objavljeno je kako su, zahvaljujući ovoj genijalnoj strategiji, „uspješno uštedeli“ više novca nego što je iko ikad sanjao.

Pogledajte sliku, naveli smo po stavkama što je plaćeno manje od plana.

U januaru i februaru nije plaćeno čak 65,1 miliona eura obaveza koji su bili planirane, dok je ostvareni deficit iznosio 18,5 miliona eura.

Ukupno, da je sve plaćeno po planu, koji je, podsjetimo, objavljen u martu (dakle nakon januara i februara za koje nije plaćeno 65 miliona eura) realni deficit za dva mjeseca bi iznosio 83,5 miliona eura ili 1,15% BDP-a.

Čini se da se donosioci odluka drže “inovativne” finansijske strategije da je ponekad najbolji način da se nešto učini je da se zapravo ništa i ne učini.

Dakle, princip “štednja kroz neplaćanje” nije samo inovativan, već i revolucionaran jer smo po prvi put u istoriji čovječanstva, uspjeli da ne postignemo apsolutno ništa, i to za manje novca!

No, da li zaista vrijedi to što imamo više novca u budžetu ako naše škole propadaju, putevi su puni rupa, a bolnice nemaju osnovnu opremu i ljekove?

Vjerovatan odgovor donosioca odluka je sljedeći: „Kritike su samo dokaz da naša strategija radi. Uštedeli smo toliko mnogo da ljudi jednostavno ne mogu da shvate koliko malo smo zapravo uradili. To je nivo efikasnosti o kojem su naši prethodnici mogli samo da sanjaju.“

Kad ovih 65 miliona dođu na naplatu, biće kasno za smislene odgovore. Do tada, čekamo inovativne fisklane strategije…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.