OpenAI ChatGPT postao dostupan svima, bez potrebe za registracijom

0

OpenAI je učinio svoj chatbot ChatGPT koji pokreće vještačka inteligencija (AI) dostupan svima, čak i onima koji nemaju OpenAI nalog. Ovo se odnosi samo na ChatGPT, jer drugi OpenAI proizvodi, poput DALL-E 3, dostupni su jedino uz pretplatu i nastaviće da zahtijevaju nalog za pristup.

Kompanija je to objavila u ponedjeljak i dodala da se tranzicija postepeno primjenjuje. Čak i kada nisu prijavljeni, korisnici mogu da biraju da li će dozvoliti kompaniji da snima razgovore za obuku AI ili ne.  Nedavno se u izvještaju tvrdilo da bi OpenAI mogao objaviti GPT-5, sljedeću iteraciju svog AI modela u toku ove godine.

OpenAI je najavio novo proširenu dostupnost chatbota u postu na X, gdje je pisalo: „Uvodimo mogućnost da odmah počnemo koristiti ChatGPT, bez potrebe za registracijom, tako da je još lakše iskusiti potencijal AI.”

Ovaj potez čini ChatGPT jedinim AI chatbotom među svojim glavnim rivalima koji nudi pristup onima koji nemaju nalog. Platforme kao što su Google Gemini, Microsoft Copilot, Anthropic Claude, Grok AI i Snapchat-ov MyAI zahtijevaju registraciju za pristup AI modelu.

OpenAI je rekao da postepeno uvodi ovu funkciju globalno i da će možda trebati neko vrijeme prije nego što je svi korisnici dobiju.

Korisnici koji se ne prijave i dalje će imati kontrolu nad podacima koje dijele sa AI, jer se opcija u postavkama može koristiti za izbor da li se razgovor koristi za obuku modela. Da biste pronašli ovu kontrolu, dodirnite ikonu upitnika u donjem desnom uglu i odaberite Postavke, a zatim isključite opciju Poboljšaj model za sve.

 

Koji su nedostaci ako nemate registrovan nalog?

 

Postoji jedan nedostatak ukoliko se ne prijavite. Korisnici koji nemaju nalog suočiće se sa strožim moderiranjem sadržaja. OpenAI je dodaje da je uveo „dodatne mjere zaštite sadržaja“, uključujući blokiranje upita u širem rasponu kategorija, ali nije precizirao o kojim se tačno kategorijama radi. Opcija isključivanja iz generativnog učenja i dalje je dostupna po izboru korisnika.

Treba napomenuti da će korisnici koji ne kreiraju OpenAI nalog propustiti nekoliko ključnih karakteristika ChatGPT-a, kao što je mogućnost spremanja i pregleda istorije razgovora, dijeljenja razgovora, glasovnih razgovora i prilagođenih instrukcija.

U OpenAI-u navode da trenutno više od 100 miliona ljudi u 185 zemalja sedmično koristi ChatGPT. Prema nekim mjerilima, ChatGPT je u februaru imao 1,6 milijardi posjetilaca, međutim u odnosu na maj prošle godine njegov je promet opao, budući da je u to doba bio procijenjen na 1,8 milijardi.

(IT mixer)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.