Nefer odnos države u oporezivanju ugostitelja: Nekima 7%, a drugima 21%

0

Stopa PDV-a u ugostiteljstvu nije jednaka za sve subjekte u toj privrednoj djelatnosti. A o ujednačavanju stope govorili su u Temi Jutra Prve televizije Lela Vlahović iz Udruženja ugostitelja Crne Gore, Suzana Radulović iz Unije poslodavaca Crne Gore i ekonomski ekspert Stevan Gajević.

A komentarišući sam PDV, Stevan Gajević navodi da englesko pravo najbolje opisuje da su u životu obavezni samo smrt i porezi.

„PDV je uveden 2004. u ekonomiju Crne Gore a prije toga je postojala drugačija vrsta oporezivanja. Imali smo službu SDK, koja je saldirala promete pa se na osnovu tih prometa određivao porez. To je išlo obrnutim redom. Obračun PDV-a se vrši tzv. samooporezivanjem. Subjekt poreza sam obračunava PDV, sam ga prijavljuje i na osnovu toga ga i plaća. Sama tehnika plaćanja je malo komplikovanija, imamo ulazni i izlazni, ulazni je onaj koji se plaća za uvezenu robu a izlazni onaj koji naplaćujemo od naših kupaca. Ta razlika se plaća državi“, kazao je Gajević.

On se vratio na sami PDV i kazao da Služba društvenog knjigovodstva dok je postojala, pedantno je vodila računa o porezima i nije bilo mogućnosti za intervencije.

„Uglavnom je to bilo ručno. Kontrola i sami kvalitet tih izvještaja je bio neuporedivo viši. Što se PDV-a tiče, to je evropska praksa. Na nešto što kupujemo, mi plaćamo PDV“, kazao je on.

FOTO: Stevan Gajević

 

Lela Vlahović je rekla da je ovo problematično jer o tome pričamo na početku sezone a krajem decembra 2023. godine Vlada je ukinula nižu stopu PDV-a za ugostiteljske objekte ali je ostavila nižu stopu za restorane i ketering.

„To znači da vi za iste poslove primjenjujete različite uslove. To znači i da je konkurencija loša. Imamo tu situaciju da imamo hotelski restoran i ukidanje stope 7%, i prebacivanje na 21%. Svi znamo da na obali imamo picerije, lounge barove, i svi oni plaćaju 21% a sam restoran plaća 7% a za apsolutno isti proizvod“, kazala je Vlahovićeva.

FOTO: Lela Vlahović

 

Suzana Radulović iz Unije poslodavaca navodi da predvidivost i stabilnost poslovnog ambijenta kao i lojalnost konkurencije, neselektivna primjena propisa je nešto čime se UPCG bavi.

„Ono na čemu insistiramo jeste na ravnopravnosti tretmana svih poreskih obveznika. Nije dobro kada u istoj djelatnosti imamo različito oporezivanje“, kazala je ona.

Radulovićeva navodi da smo nekada imali 9 različitih poreskih stopa a iznos poreza se gubio kao prihod države.

„Sam PDV je uveo mnogo više reda u poreski sistem i mnogo više discipline kod poreskih obveznika a mnogo ga je lakše iskontrolisati u tim fazama. Sve ono što su bile analize poreskog sistema, vidjećete koliko je značajno odstupanje u naplati prihoda po osnovu poreza. Sad kad govorimo o konkretnom pitanju, podsjetiću da smo 2017. ili 2018. godine već imali jednu odluku odnosno promjenu zakona kada je hotelima sa 4 ili 5 zvjezdica na sjeveru i na primorju bila omogućena snižena stopa a tada je UPCG jedina koja je reagovala“, kazala je ona.

Dodaje da svi hoteli do 4 zvjezdice u tim mjestima su bili zapostavljeni.

„Kada govorimo o koroni i zatvaranju, to je bio povod da Vlada donese neke mjere koje su trajale pune četiri godine, a mislim da se neki nisu u potpunosti oporavili. Neki su još uvijek pod posljedicama korone. Znate li šta znači za neko malo privredno društvo i preduzetnika sve one zabrane rada? Neki su morali da optuste radnike zbog odluka države. Sada je diskutabilno je li to sve bilo potrebno“, kazala je ona.

FOTO: Suzana Radulović

 

Navodi i da se treba ići ka tome da se stvore uslovi da se formiraju konkurentske cijene u odnosu na naše okruženje.

„Nije ovo samo problem hotelijerstva i ugostiteljstva. Razgovarali smo sa premijerom i evidentirali značajne probleme. Ovo je samo jedan u nizu teško rješivih problema u turizmu“, jasna je ona.

Lela Vlahović je dodala da su poslali dopis Vladi i nisu dobili nikakav odgovor.

„Tražili smo da se ukine odluka o smanjenju PDV-a na ugostiteljske objekte pogotovo jer samo restorani i ketering imaju 7% i time je automatski došlo do različitosti. Potrebno je drugo rješenje ili donošenje novog zakona. Ovaj način je hotelijere i ugostiteljske objekte doveo u veliku krizu što zbog konkurencije, što zbog rasta cijena i nedostatka radne snage“, kazala je ona.

Upoređivali su cijene hotelskog restorana, restorana pored kao i kafića i kazala je da ako je to ista firma, ne postoji mogućnost da cijene budu različite, ali onda automatski postoji 14% manjeg prihoda ukoliko je preduzeće pored.

„Sve zavisi od poslodavca i ugostitelja. Mi imamo istu cijenu bez obzira što je PDV u našim objektima“, kazala je ona.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.