Ivanović – Emeri: Članstvo u Evropskoj uniji apsolutni spoljnopolitički prioritet Crne Gore

0

Crna Gora i Australija dijele vrijednosti demokratije, slobode i multilateralizma, koje predstavljaju temelj za dalji razvoj sveukupnih međudržavnih odnosa, ocijenjeno je u razgovoru ministra spoljnih poslova Filipa Ivanović i ambasadora Australije na nerezidentnoj osnovi Daniela Emerija.

Kako je saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova, sagovornici su se saglasili da postoji zainteresovanost za dalje unapređenje bilateralnih odnosa, prvenstveno kroz jačanje političkog dijaloga i snaženje ekonomske saradnje.

„Članstvo u Evropskoj uniji je apsolutni spoljnopolitički prioritet Crne Gore, ali, uporedo sa tim, posvećeno radimo na jačanju partnerstava sa prijateljskim zemljama“, rekao je Ivanović.

Istakao je da postoji značajan prostor za intenzivniju saradnju sa Australijom, naoročito u oblastima ekonomije i turizma, ali i obrazovanja, nauke i informacionih tehnologija.

Emeri je ocijenio da napredak koji Crna Gora ostvaruje na vanjskopolitičkom planu u pravcu pridruživanja Evropskoj uniji dobra vijest kako za region i EU, tako i za ostale zemlje kandidate i partnere.

“Izrazio je zadovoljstvo saradnjom na multilateralnom planu, kao i obostranom posvećenošću jačanju veza između dvije države, utemeljenih na zajedničkim vrijednostima”, dodaje se u saopštenju.

Tokom sastanka je, zaključuju, bilo riječi i o aktuelnim regionalnim i globalnim prilikama.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.