Najavljuju svoje projekte: Odlazeća Vlada gura Crnu Goru u nove milionske dugove!

Najavljuju svoje projekte: Odlazeća Vlada gura Crnu Goru u nove milionske dugove!

Vlada Crne Gore žuri da u poslednjim danima mandata završi još poneki unosni posao dok su kadrovi odlazeće vlasti na funkcijama. To pokazuje i odluka da se u listu razvojnih projekata iz oblasti turizma uvrsti izgradnja dva hotela, u Čanju i Mojkovcu, pri čemu je samo za ovaj prvi izdvojeno 77 miliona evra.

Sredstva su odobrena u okviru projekta ekonomskog državljanstva, za koje se može dobiti crnogorski pasoš, a radove će izvoditi kompanija „Čelebić“, u vlasništvu crnogorskog biznismena Tomislava Čelebića. Projekat ekonomskog državljanstva, prema odluci Vlade, namijenjen je isključivo stranim državljanima.

U pitanju je samo jedna od brojnih odluka tranzicione vlade, kojoj su građani 30. avgusta na izborima uskratili mandat. Pored ove, vlada Duška Markovića nakon gubitka povjerenja odlučila se i na izdavanje brojnih koncesija za mini-hidroelektarne, otpremnine i zapošljavanja u državnom sektoru…

Vlada koristi posljednje dane da odradi još neki posao

Ovako živahnu aktivnost Vlade koja broji poslednje dane, analitičar Boško Vukićević tumači kao pokušaj da se, koliko se stigne, odradi još poneki posao, pri čemu se neskriveno forsiraju biznismeni bliski DPS režimu.

„Odlazeći režim na sve moguće načine pokušava da osujeti uspostavljanje i djelovanje prve demokratske vlasti u Crnoj Gori. U tom smislu, svakako zapaženu ulogu ima odobravanje značajnih projekata od strane Vlade koja je u tehničkom mandatu. U sve te projekte su uključeni biznismeni koji su bliski odlazećem režimu, te njihovo sprovođenje predstavlja direktno obesmišljavanje izborne volje građana“, kaže Vukićević za Sputnjik.

Za Vukićevića, koji je i jedan od članova tima mandatara Zdravka Krivokapića, ne postoji dilema da će nova vlast ekspresnim rešenjima i specijalnim zakonima znati da, kako kaže, anulira čitavo ovo svojevrsno negiranje demokratije od strane bivšeg režima.

Hoteli u Čanju i Mojkovcu

Kada je riječ o projektu ekonomskog državljanstva, u pitanju su projekti hotela u Čanju i Mojkovcu.

Vlada Crne Gore objelodanila je u srijedu detalje projekta gradnje ekskluzivnog kompleksa u Čanju, prema kojima je vrijednost tog objekta 77 miliona evra, a investitor će u okviru kompleksa otvoriti čak 241 radno mjesto.

Investitor projekta je kompanija „Ama rezort“ (Amma Resort) sa sjedištem u Podgorici, a krajnji vlasnik te kompanije je „Čelebić“ grupa biznismena Tomislava Čelebića.

„Hotelski kompleks je ukupnog kapaciteta 483 smještajne jedinice, od čega u hotelu 241, a u osam luksuznih objekata-vila još 242 smještajne jedinice. Predračunska vrijednost investicije je 77,01 milion sa PDV-om, od čega investicija u hotel iznosi 41,22 miliona, a namjera investitora je da u okviru kompleksa otvori 241 radno mjesto“, piše u Informaciji Vlade, u kojoj se navodi da je preduzeće Čelebić osnivač firme „Ama rezort“.

Drugi projekat je izgradnja hotela „Blek pajn“ (Black Pine) sa četiri zvjezdice, po kondo modelu poslovanja u Mojkovcu, koji će graditi firma „Nort development“.

„U dostavljenoj dokumentaciji je konstatovano da je ukupan kapacitet hotela 174 smještajne jedinice. Predračunska vrijednost investicije je 10,57 miliona evra sa PDV-om. Namjera investitora je da u okviru kompleksa otvori 144 radna mjesta“, piše u vladinom dokumentu, u kome se navodi da je jedini vlasnik i osnivač preduzeća „Nort development“, koja je takođe u vlasništvu kompanije „Čelebić“.

Problem nepostojanje Zakona o vladi

Nezvanično se spekuliše da je odlazeća vlast nakon gubitka izbora uspjela da kadrovima u javnom sektoru podijeli na hiljade rešenja za stalno, što ionako prekobrojnu administraciju čini još glomaznijom. Takođe, ministarka ekonomije Dragica Sekulić prije samo nekoliko dana je ovlašćena da potpiše ugovor o dodjeli koncesije za izgradnju male hidroelektrane (mHE) „Kuludra 2“ na vodotoku Kaludarska sa koncesionarom „Hidroenergija Montenegro“ u beranskoj opštini.

Analitičar Vukićević skreće pažnju da ništa od ovoga ne bi bilo moguće da Crna Gora ima usvojen Zakon o vladi koji bi onemogućio da se tokom perioda tranzicije vlasti vuku strateški potezi.

„Nema sumnje da odlazeća vlast za ovakvo nelegitimne poteze koristi činjenicu da još uvijek ne postoji Zakon o vladi koji bi onemogućio date postupke u tranzicionom periodu“, uvjeren je Vukićević.

(Sputnjik)

Related posts

6 Comments

 1. Mile

  Hotel u Čanju se već uveliko gradi, Čelebić ruši brdo bagerima. A radnici brane da se slikapa treba provjeriti imajju li dozvolu ili sad donose projekat za nešto što već grade.

  17
  1
  Reply
 2. Kontra revolucija

  Da je Krivokapic konacno sastavio vladu ne bi ovi više ni pisnuli a ne da još obimno sa tajkunima troše narodni novac koga ionako nema !.
  Krivokapicu, tvoje, Beciceve i Abazoviceve ideje ce narod debelo morati da plati !.
  Sve eksperti do eksperta !.
  “Nema revansizma” jel ?.
  Bagre prodane !.

  13
  1
  Reply
 3. saint

  Vi g-do iz DPS a da ste ovako radili ko poslednjih dva tri mjeseca , ove trides godina švajcarcima i njemcima mi bi bili uzor da se ogledaju na nas…
  ne sprdajte se samimi sa sobom više ni vi ne vjerujete sami sebi

  Reply
 4. Rade

  A sto da ne planiraju kad imaju svoje stare prikrivene saradnike Mandu i Meda da ih vrate na vlast kad budu htjeli.

  1
  2
  Reply

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *