Nadvili se crni oblaci nad njemačkom auto industrijom: Ove godine proizvedeno 700.000 vozila manje od planiranog!

0

Za automobilsku industriju Njemačke, koja zapošljava više od 800 hiljada ljudi, dolaze loši dani. U ovoj godini, zbog raznih problema, proizvedeno je oko 700 hiljada automobila manje nego što je bilo planirano. To je siguran znak da se njemačka auto industrija neće brzo oporaviti od šoka koji je zadesio tokom pandemije koronavirusa.

Rast cijena energije, kašnjenje isporuka djelova, poremećeni lanci snabdijevanja, nestašica mikročipove, pad prodaje automobila.., samo su neki od problema koji pogađaju auto industriju u cijelom svijetu.

Njemačka je četvrta zemlja u svijetu po proizvodnji automobila koji su glavni izvozni proizvod njemačke privrede. Od 15 do 20 odsto njemačkog izvoza čini automobilska industrija.

U 2020. godini proizvedeno 3.5 miliona automobila, a 2021. godini joša manje, samo 3.1 milion. To je daleko ispod nekadašnjih brojki, koje su iznosile skoro šest miliona vozila godišnje.

Ove godine se očekivao oporavak, ali po svemu sudeći, do njega neće doći.

Problemi su počeli i prije pandemije koronavirusa, a razlog pada proizvodnje u 2019. godini bila je slaba potražnja za vozilima na svjetskom tržištu. Još tada je opao izvoz za 13 odsto ali je broj registracija novih automobila u Njemačkoj porastao pet 5 procenata, prenosi nemački mediji.

U prvoj godini pandemije proizvedeno je tri i po miliona vozila što je najmanja proizvodnja još od ujedinjenja dvije Nemačke, 1990. godine. Fabrički pogoni su nedeljama bili potpuno ugašeni, ostatak godine su radili sa umanjenim kapacitetom.

Automobilska industrija bila je jedna od najpogođenijih privrednih grana za vrijeme pandemije.

Dok je 2020. godine godine padale prodaja i proizvodnja automobila, rasla je proizvodnja i potražnja za računarima i laptopovima jer su ljudi uglavnom vrijeme provodili kod kuće.

To je dovelo do toga da su se proizvođači čipova preorijentisali da zadovolje taj segmenta tržišta, smanjujući proizvodnju čipova za automobilsku industriju.

Današnji automobili koriste dosta elektronike, pa zahtijevaju i puno čipova.

Radikalne promjene potražnje i proizvodnje dovele su do nestabilnosti u dobavljačkim lancima, čime su stvorena „uska grla“ i nestašica čipova, zbog čega su fabrika automobila morale da smanje ili čak zaustave pogone.

Auto industriju sada pogađaju i drugi problemi, pre svega visoke cijene energenata i smanjena potražnja za novim automobilima.

(Politika.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.