Mugoša: Antievropska i antisistemska zakonska rješenja većine poslije 30. avgusta na popravnom nakon tri godine

0

Povodom nedavno objavljenog Programa javne rasprave o tekstu Nacrta izmjena i dopuna Zakona o državnim službenicima i namještenicima, predloženog od strane Vlade, oglasio se Boris Mugoša, šef poslaničkog kluba Socijaldemokrata u Skupštini Crne Gore.

“Kad sam poslanicima parlamentarne većine krajem 2020. govorio da predlažu i donose antievropske i antisistemske izmjene zakona o državnim službenicima i namještenicima, koje su u suprotnosti sa EU agendom, govorili su da to nije tačno i napadali me”, istakao je Mugoša.

Naveo je da je Evropska komisija u sva tri posljednja godišnja Izvještaja o Crnoj Gori njegove konstatcije i potvrdila.

On je ukazao da je 44. Vlada u navedenom Nacrtu izmjena Zakona potvrdila praktično sve ono na što je upozoravao i predložila da se vrate rješenja u zakonu koja su važila prije navedenih, kako je rekao, „antisistemskih i antievropskih izmjena iz kraja 2020-te godine“, sa veoma preciznim i jasnim obrazloženjem:

“Naime, amandmanima poslanika u Skupštini Crne Gore smanjeni su uslovi po pitanju godina radnog iskustva koje je potrebno za obavljanje poslova radnog mjesta. Ovakvo zakonsko rješenje imalo je negativno mišljenje od strane Evropske komisije, navodeći da se na taj način umanjuje doprinos profesionalizaciji i merit sistemu, te da predstavlja korak unazad jačanju službeničkog sistema“, kazao je Mugoša, pa dodao:

„Iz tog razloga izmjenama zakona vraćaju se prvobitna zakonska rješenja, odnosno povećavaju se godine radnog iskustva koje je potrebno za obavljanje poslova radnog mjesta, kako je bilo u osnovnom tekstu zakona. I to 44. Vlada, u kojoj sjede i koju podržavaju i oni koji su bili predlagači navedenih antievropskih i antisistemskih rješenja”, zaključio je Mugoša.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.