Možete li zamisliti da se ovo desi u Crnoj Gori: Protjerana dvojica službenika američke ambasade zbog podmićivanja španskih obavještajaca

0

Španija je diskretno protjerala najmanje dvojicu službenika američke ambasade, optuženih za podmićivanje španskih obavještajaca u zamjenu za državne tajne, objavio je „El Pais“.

Nijedna zemlja nije odmah potvrdila protjerivanje, ali španska ministarka odbrane Margarita Robles umanjila je njegov značaj za odnose dviju država.

Potvrdila je da je u toku pravosudna istraga „neregularnog ponašanja“ u španskoj obavještajnoj službi CNI.

– Španija i Sjedinjenje Američke Države su prijatelji, saveznici i partneri. Kada postoje poteškoće koje bi mogle uticati na nas, o njima se raspravlja i na njima se radi, ali to ni na koji način ne utiče na odnose koje imamo – rekla je Roblesova.

„El Pais“ piše da su rezultati istrage pokazali da je dvoje španskih obavještajaca odalo informacije za „veliku svotu“.

List je dodao da su u slučaj, možda, upletena i više od dva američka špijuna.

„Zvaničnik CNI-ja i njegov asistent uhapšeni su prije dva mjeseca, a sud je naredio da njihov slučaj ostane tajna“, prenosi „El Pais“.

Španska vlada je rekla da je započeta istraga na zahtjev CNI-ja, ali da neće pružiti dalje pojedinosti, jer je istraga tajna.

Španske vlasti, kako piše list, pozvale su na razgovor ambasadorku Julisu Rejnoso, koja je rekle da nije znala ništa o spornom slučaju, te se izvinila.

SAD su pristale na zahtjev španskih ministarstava odbrane i spoljnih poslova da dvojica službenika ambasade napuste zemlju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.