Mladen Mikijelj

Moskovska patrijaršija Ruske pravoslavne crkve biće proglašena za terorističku organizaciju u Estoniji

0

Moskovska patrijaršija Ruske pravoslavne crkve biće proglašena za terorističku organizaciju u Estoniji, ako skupština ove zemlje usvoji predlog ministra unutrašnjih poslova Laurija Lanemetsa.

On je govoreći za estonsku ETV izjavio da je krajnji cilj da se zabrane aktivnosti Moskovske patrijaršije u Estoniji, kao i da na osnovu njegovih i saznanja estonske obavještajne službe nema drugog izbora nego da raskine veze između Estonske pravoslavne crkve i Moskovske patrijaršije pod čijim se okriljem ova crkva nalazi.

„Moramo da shvatimo da je danas Moskovska patrijaršija potčinjena Vladimiru Putinu koji suštinski vodi terorističke aktivnosti širom svijeta. Patrijarh i patrijaršija u Moskvi danas nisu ništa drugačiji od islamskih terorista koji tvrde da vode sveti rat protiv zapadnog svijeta i protiv zapadnih vrijednosti“, rekao je Lanemets.

Sa istom argumentacijom, sredinom oktobra Vrhovna rada usvojila je zakon o zabrani kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve, obrazlažući da vjerske organizacije koje imaju sjedište van Ukrajine, u državi koja vrši oružanu agresiju na Ukrajinu, kako su naveli, ne mogu da sprovode svoje aktivnosti u ovoj zemlji.

Gotovo identične argumente čuli smo i na našim prostorima, i bez rata, vojnih operacija i sankcija – u Crnoj Gori. Tadašnji predsjednik države Milo Đukanović više puta je ponavljao da je nedopustivo da Mitropolija crnogorsko-primorska pripada crkvi sa sedištem u Beogradu. Srpska crkva u crnogorskoj državi za tadašnjeg predsjednika je bila ne samo strani, nego i remetilački element.

Ako je argumentacija u ove tri zemlje za zabranu crkava ista, onda je verovatno i njen uzrok isti. Srpska pravoslavna crkva svojevremeno u Crnoj Gori, a danas na Kosovu i Metohiji, ustvari smeta državnim vlastima, jer okuplja srpski narod i predstavlja snažan, viševjekovni zalog njegovog duhovnog i nacionalnog identiteta.

Posle raspada Sovjetskog saveza, Ruska pravoslavna crkva Moskovska patrijaršija, ostala je jedina nacionalna ustanova koja okuplja pravoslavne Ruse nezavisno od toga gdje žive na prostoru bivšeg Sovjetskog Saveza, kaže stručnjak za kanonsko pravo prof. dr Zoran Čvorović sa Pravnog fakulteta u Kragujevcu.

„Estonija je jedna od tih država u kojima je dio ruskog stanovništva u ukupnom broju stanovnika izuzetno veliki. Rusi predstavljaju oko trećine stanovnika Estonije, a prisustvo eparhija pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije je zalog očuvanja nacionalnog identiteta Rusa koji žive u Estoniji“, ističe Čvorović.

Sada treba uništiti poslednju kopču onoga što se naziva ruski svijet, odnosno rusku crkvu koja objedinjuje ruski narod u svim državama bivšeg SSSR-a nakon projektovanog razbijanja Sovjetskog Saveza koje je sprovedeno uz pomoć Kolektivnog Zapada, ističe sagovornik.

„U tome ulogu ima Carigradska patrijaršija i to ne prvi put. Još početkom dvadesetih godina prošlog vijeka Carigrad je protivkanonski proglasio samostalnu Estonsku pravoslavnu crkvu. Tada se mešao u okvire kanonske teritorije Moskovske patrijaršije, a to čini i sada i ima u Estoniji svoje eparhije“, dodaje Čvorović.

On napominje i da se jasno vidi da je intervencija Carigrada bila sinhronizovana sa Zapadom i da je bila vezana za neke važne političke trenutke koji su zapravo bili krizni za rusku državnu ideju.

„Počelo se, uslovno govoreći, sa periferije, iz onih zemalja koje samo delom čine istorijske ruske zemlje, poput Estonije, a došlo se u srce ruskog svijeta, u Malorusiju, odnosno Ukrajinu. Carigradska patrijaršija je po nalogu svojih svetovnih mentora, prije svega SAD, 2019. krenula u akciju odvajanja Ukrajine u crkvenom smislu od jedinstvenog ruskog vjerskog i kulturnog svijeta kojem pripada sa osnivanjem nekanonske Pravoslavne crkve Ukrajine“, podsjeća Čvorović.

Nema sumnje da je u pitanju ludost, mada onaj ko tako predlaže zaslužuje neku mnogo jaču kvalifikaciju, komentariše vest iz Estonije kulturolog prof. dr Jovan Janjić.

„To čovekoliko biće koje tako predlaže sebe svrstava na drugi pol, na stranu satanizma. Kome i zašto može da smeta crkva koja se bori samo za istinske vrijednosti i za dobro čovjeka bez obzira na vjeru i naciju. Sasvim izvjesno takav zahtjev dolazi iz mržnje prema jednoj civilizaciji, u ovom slučaju Rusiji, koja je kao velika sila zaštitnik tradicionalnih vrijednosti i osnovnih prava i sloboda ne samo čoveka već i naroda u svetu“, kaže Janjić za RT Balkan.

On ističe da je očigledan proces napada na vaseljensku pravoslavnu crkvu, shodno onome što je prije više od tri decenije najavio zloglasni Zbignjev Bžežinski.

„A onda su to prihvatili i neki drugi koji se pojavljuju kao sluge globalističkog poretka danas tako vidljivog u cijelom svijetu koji ide na poništavanje nacionalnih kultura i nametanja lažnih vrednosti. Udar na pravoslavlje video se u Estoniji i 1996, kada je Carigradska patrijaršija preduzela nekanonske korake uplitanja u jurisdikciju RPC na ovom području. Potom, najeksplicitnije na području Ukrajine kada se raskolnici, to jest otpadnici od crkve, uzdižu u rang tobože autokefalne crkve. Vidjeli smo te pokušaje udara na crkvu i na kanonskom području SPC – u Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, na području srpske autonomne pokrajine Kosovo i Metohija…“, navodi Janjić.

Međutim, šta god mislili estonski, ukrajinski ili crnogorski zvaničnici, pravoslavne crkve u njihovoj zemlji koje okupljaju najveći broj vernika i imaju viševekovno duhovno trajanje, istorijski su uvek pripadale Ruskoj, odnosno Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Tu činjenicu biće teško izbrisati iz istorije. Zbog čega je možda lakše pribjeći potkazivanju i zabranama, oprobanim metodama režima koji su imali tendenciju da vjeruju da istorija počinje od njih.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.