Milićeva fotelja nit’ tamo, nit’ ovamo: Koje će promjene Vlada sprovesti u ANB-u?

0

Da li će Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB), u svega tri godine, dobiti četvrtog direktora još uvijek nije zasigurno poznato.

Na osnovu koalicionog sporazuma nove vlasti, izbor za to mjesto pripao je Pokretu “Evropa sad” (PES), dok su Demokrate uzele Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo odbrane.

Ipak, za razliku od dosadašnjih kadrovskih rješenja za ovu poziciju, načelni dogovor partija vlasti je da to lice bude neko ko je iz službe, odnosno da ne bude osoba koja, za razliku od prethodna dva direktora, Dejana Vukšića i Sava Kentere, nije nikada radila u ANB-u.

Naši tajni agenti puno pričaju

Prema riječima našeg izvora kojeg, zbog aktivnog radnog angažmana u našoj obavještajno-bezbjednosnoj službi i prirode posla koju obavlja, ne smijemo imenovati, aktuelnom direktoru Borisu Miliću, za sada, pozicija i nije toliko loša, „ali nije baš ni najidealnija“.

„Iako trpi određene pritiske, naročito zbog afere Do Kvon, Milić za sada korektno stoji i uspio je da nađe kakvu-takvu konekciju sa novim vlastima, tj. sa PES-om. Koliko i do kada će biti tako, u ovom trenutku, zaista mi je teško procijeniti, jer se stvari mijenjaju jako brzo… A i, da vam kažem direktno, premnogo se priča… Mnoge naše kolege, u želji da obezbijede sebe i svoje položaje, nebitno da li su operativci ili načelnici, idu od jednog političara do drugog i govore razne stvari”, kazao je, ekskluzivno za BORBU, naš sagovornik iz ANB-a.

Ovaj dugogodišnji operativac dodaje i da je slično bilo i nakon promjene vlasti 30. avgusta 2020.

„Neke stvari se, naprosto, nikada ne mijenjaju”, otvoren je naš sagovornik.

Problem ANB-a je što ne stvara nove kadrove

On nam je otkrio i da aktuelni direktor ANB-a trpi pritiske u dijelu da će morati da se odrekne i niz vodu, iako nerado, pusti određene saradnike – načelnike pojedinih uprava – sa kojima je do sada sarađivao i koji su sastavni dio njegovog trenutnog menadžmenta.

„Tu, kao što i sami znate, mislim na one koji su bili u dobrim odnosima sa bivšim generalnim inspektorom ANB-a, Artanom Kurtijem, a koje funkcioneri PES-a sumnjiče za navodno konstruisanje afere Do Kvon, ali i za brojne druge stvari, tj. navodna praćenja i prisluškivanja, o kojima zaista ne smijem ništa da vam kažem”, ispričao je izvor BORBE iz ANB-a.

To može, primjećuje on, otvoriti prostor za povratak pojedinih kadrova koji, na ovaj ili onaj način, imaju ili su imali veze sa DPS-om.

„Jer problem naše službe je to što ne stvara mlade kadrove koji bi, kao što to rade agencije naših kolega iz zemalja NATO-a, prolazili sve ono što jedna obavještajno-bezbjednosna agencija jeste, da bi sjutra mogli rukovoditi njom“, priznaje ovaj agent.

„Milić ostvaruje korektnu komunikaciju sa Zapadnim službama“

Milić trenutno, tvrdi naš izvor, ostvaruje korektnu komunikaciju sa obavještajno-bezbjednosnim službama NATO zemalja, te vrh PES-a, dok ne dobije drugačije signale iz ambasada, ne želi da se upušta u dodatni konflikt sa, kako ih vole nazivati naši političari, „zapadnim partnerima“.

„Pogotovo, da budem iskren, nakon izbora Andrije Mandića za predsjednika Skupštine, na šta svi oni, a naročito amerikanci i britanci, a što je opštepoznato, ne gledaju baš blagonaklono. Mada, po onom što ja, iz svog iskustva i razmjene podataka sa njima mogu reći, svjesni su da druge opcije jednostavno nije bilo“, jasan je on.

Ovaj operativac nam je potvrdio i da Milić, pogotovo ovih dana, intezivno radi na poboljšanju Odsjeka za kontraobavještajnu zaštitu (KOZ) – koji, za sada, čine svega četiri čovjeka – a na čemu je posebno insistiralo par ministara, uključujući i samog premijera, Milojka Spajića.

„Od toga će, po mom mišljenju, umnogome zavisiti i šta će biti nova realnost kada je u pitanju fotelja direktora Agencije. Ono što, zaista, ne bi bilo baš dobro jeste da se praksa konstantne promjene direktora ANB-a, kao što je to bio slučaj do sada, ustali. Ionako smo preneozbiljni u očima drugih službi. Pogotovo hrvatske koja je, kao i mi, dio NATO sistema, a sa kojom u poslednje vrijeme radimo na pojedinim slučajevima koji se tiču borbe protiv organizovanog kriminala”, zaključio je, ekskluzivno za BORBU, naš izvor iz ANB-a kojeg, zbog aktivnog radnog angažmana i prirode poslova koje obavlja, ne smijemo imenovati.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.