Milatović: Posjeta Kipru prekretnica u odnosima dvije države

0

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović dočekan je uz najviše državne i vojne počasti u Predsjedničkoj palati u Nikoziji, gdje se sastao sa predsjednikom Kipra Nikosom Hristodulidesom, na čiji poziv boravi u zvaničnoj posjeti toj zemlji.

Na sastanku kojem je prisustvovao i ministar vanjskih poslova Konstantinos Kombos potvrđeni su “odlični i prijateljski odnosi Crne Gore i Kipra”.

U saopštenju za medije navodi se da teme razgovora bile su dalje jačanje političkih i ekonomskih veza dvije zemlje.

Čestitajući Kipru jubilej 20. godina od učlanjenja u Evropsku uniju, Milatović se zahvalio na kontinuiranoj podršci Kipra našem evropskom putu, te istakao da “ova posjeta predstavlja prekretnicu u odnosima dvije države”.

Izrazio je očekivanje da će Crna Gora do 2028. postati punopravna članica EU, ocijenivši da će izvjesno dobijanje IBAR-a biti značajan korak u tom pravcu.
Milatović u posjeti Kipru/ Foto: Služba za informisanje Predsjednika CG

“U tom smislu, računamo na nastavak političke i tehničke podrške Kipra, posebno tokom njegovog predsjedavanja Savjetom EU 2026. godine, koja će za nas biti ključna, jer želimo da zatvorimo sva poglavlja i započnemo završnu fazu procesa integracije”, kazao je Milatović.

U saopštenju za medije navodi se da predsjednik Kipra je kazao da prva zvanična posjeta predsjednika Crne Gore “predstavlja novo poglavlje u odnosima dvije države”.

On je pohvalio rezultate koje je naša država postigla u prethodnom periodu na polju vladavine prava, naglasivši da će “Kipar nastaviti da snažno podržava Crnu Goru, kao državu koja je najdalje odmakla u pregovorima s EU”.

Takođe, iz Službe navode da obostrano je izražen interes za jačanje ekonomske saradnje, te je ukazan prostor za snaženje saradnje u oblasti nauke i turizma, a takođe je bilo riječi o potrebi potpisivanja Memoranduma o razumijevanju u oblastima obrazovanja i kulture.
Milatović u posjeti Kipru/ Foto: Služba za informisanje Predsjednika CG

Navodi se da Milatović je najavio da će kao rezultat posjete Kipru sljedeće nedjelje uslijediti posjeta ministra saobraćaja i pomorstva, a uskoro i posjeta crnogorskog šefa diplomatije.

Iz Službe su kazali da tom prilikom biće ojačana ugovorna baza dvije zemlje potpisivanjem memoranduma o razumijevanju između Crne Gore i Kipra o priznavanju pomorskih sertifikata.

Podsjetio je i da je Crna Gora istakla kandidaturu za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN, za period 2026-2027 i zatražio podršku kiparske strane.

Na kraju, navodi se da Milatović je kiparskog predsjednika pozvao da učini zvaničnu posjetu našoj zemlji, što će, kako je kazao, “biti dodatan impuls snaženju međudržavnih odnosa”.

Tokom zvanične posjete Kipru, Milatović će se sastati sa predsjednicom Parlamenta Anitom Demetriou, gradonačelnikom Nikozije Konstantinosom Jorkatzisom, kao i sa kiparskim privrednicima.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.