Milatović će učestvovati na Samitu EU – Zapadni Balkan

0

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović učestvovaće 13. decembra u Briselu na Samitu Evropska unija – Zapadni Balkan, na poziv predsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela.

U pozivnom pismu se navodi da države Zapadnog Balkana imaju jasnu evropsku perspektivu, što je i geostrateški imperativ, posebno nakon ruske agresije na Ukrajinu.

Prioritet evropskih integracija biće ubrzanje sprovođenja neophodnih reformi, zajednička posvećenost evropskim vrijednostima i principima, kao i usaglašenost sa politikama i odlukama Evropske unije.

Istovremeno, treba unaprijediti i postepenu integraciju kako bi države Zapadnog Balkana bile što bliže Evropskoj uniji, a građani osjetili benefite.

Preduslovi za to su, kako se ističe u pismu, jačanje regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa.

Tokom samita predsjednik Milatović imaće više bilateralnih sastanaka sa zvaničnicima Evropske unije, predstavnicima Evropske investicione banke, EBRD-a, Svjetske banke i RCC-ja.

Sastanak lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana, koji se organizuje uoči decembarskog zasijedanja Evropskog savjeta, biće odlična prilika za razmjenu mišljenja o brojnim važnim temama, navodi se u pozivnom pismu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.