Microsoft investira dvije milijarde evra u španske centre za podatke

0

Američki digitalni div Majkrosoft (Microsoft) najavio je da će uložiti gotovo dvije milijarde evra u centre za podatke aplikacija vještačke inteligencije u Španiji, uz planiranu infrastrukturu u Njemačkoj i Velikoj Britaniji.

Taj iznos, prema objavi španskog premijera Pedra Sančeza i direktora Majkrosofta Breda Smita, biće investiran u iduće dvije godine, javila je dpa.

Novac će biti upotrijebljen za proširenje infrastrukture za vještačku inteligenciju (AI) i za računarstvo u oblaku (cloud), napisao je Smit na platformi „X“, nekadašnjem Twitteru.

Investicije i u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Australiji

Smit je nedavno najavio da će Majkrosoft u iduće dvije godine uložiti gotovo 3,3 milijarde evra u proširenje kapaciteta centara podatke aplikacija za AI i za računarstvo na „cloudu“ u Njemačkoj.

Najveća pojedinačna investicija u Majkrosoftovoj 40-godišnjoj istoriji uključuje i program obuke za vještaču inteligenciju koji bi trebao da privuče do 1,2 miliona Njemaca.

Prošlog novembra Majkrosoft je obećao da će do 2026. uložiti 2,5 milijardi funti (2,9 milijardi evra) za razvoj vještačke inteligencije u Velikoj Britaniji.

Mjesec ranije, Smit je najavio i pet milijardi australijskih dolara (tri milijarde evra) ulaganja u sektor vještačke inteligencije u Australiji, prenijela je Hina.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.