Medvedev: Fašizam je ponovo podigao glavu u Evropi

0

Rusija sprovodi specijalnu vojnu operaciju kako bi u potpunosti iskorijenila fašizam koji je ponovo „podigao glavu“ u Evropi, saopštio je zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

On je istakao da Rusija nikada neće zaboraviti cijenu koju je narod SSSR platio za slobodu i nezavisnost države tokom Velikog otadžbinskog rata, njegovu ogromnu ulogu u uništavanju Hitlerove mašinerije smrti.

Medvedev je istovremeno optužio Evropu da je „iznevjerila rezultate Drugog svjetskog rata“.

Učinićemo sve da sačuvamo našu otadžbinu od agresora-neonacista, osiguramo bezbjednost i dobrobit miliona njenih građana – istakao je on i poručio da će „neprijatelji Rusije biti poraženi“.

Pomoćnik ruskog predsjednika Nikolaj Patrušev takođe je ocijenio da je, na podsticaj SAD i Engleske, nacizam ponovo oživio i da se ponovo koristi protiv Rusije.

Denacifikacija Evrope, o kojoj su se lideri savezničkih sila dogovorili na Konferenciji na Jalti 1945. godine, Zapad još nije završio. Ne štedeći riječi u odbranu ‘slobode i demokratije’, zvanični lideri iz sjenke iz SAD i Velike Britanije vratili su se prethodnoj podršci fašističke i nacističke ideologije u Evrope – rekao je Patrušev.

Rusija danas obilježava Dan sjećanja i tuge – na današnji dan prije 83 godine nacistička Njemačka napala je Sovjetski Savez.

Nacistička Njemačka je u zoru 22. juna 1941. godine bez objave rata napala Sovjetski Savez. Teški krvavi rat potrajao je 1.418 dana i noći i okončan je 9. maja 1945. godine potpunim porazom zemalja fašističkog bloka. Ukupni ljudski gubici SSSR tokom rata iznosili su 26, 6 miliona ljudi.

Od toga, oko 8,7 miliona stanovnika poginulo je na frontu, dok je 7, 42 miliona ljudi stradalo usljed planskog istrebljenja nacista na okupiranim teritorijama, a više od 4,1 miliona građana poginulo je usljed surovih uslova okupacionog režima.

(Sputnjik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.