Manjinske liste saopštile Vučiću da žele biti dio vlasti

0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je, u nastavku konsultacija o mandataru za sastav nove vlade, razgovarao odvojeno sa predstavnicima dvije manjinske liste – Savezom vojvođanskih Mađara te izborne liste oko predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova i predsjednika Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlića.

Predstavnici ovih lista su, nakon konsultacija u Beogradu, izrazili očekivanje da će biti dio nove vlasti u Srbiji.

Lider Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balint Pastor, čija stranka je osvojila šest poslaničkih mandata, rekao je nakon konsultacija da ova manjiska stranka želi da bude dio vladajuće većine kako je to bila godinama i da nastavi saradnju.

On je dodao da nije bilo riječi o funkcijama koje bi ta stranka željela u vlasti, jer Vučić više nije predsjednik Srpske napredne stranke (SNS), prenosi Srna.

Pastor je rekao da je sa Vučićem bilo riječi o infrastrukturnim projektima i o tome kako SVM vidi razvoj Srbije i unutar nje pokrajine Vojvodine.

Zukorlić je nakon konsultacija izjavio da nije bilo riječi o konkretnim rješenjima o učešću liste koju predvode on i Žigmanov u Vladi Srbije, ali da se nadaju da će biti njen dio.

– Nadamo se da ćemo imati priliku da kroz resorna ministarstva učestvujemo u novom mandatu i ono što nas je predsednik Vučić i uverio jeste da će se on založiti kod vladajuće stranke da mi dobijemo taj status – rekao je Zukorlić.

Žigmanov je rekao da je Vučić prenio da će se založiti kod onih koji su pobijedili na izborima da nastave politiku inkluzivnog odnosa prema pripadnicima nacionalnih manjina i da se multikulturalnost u Srbiji odrazi i kad je u pitanju struktura nove vlade.

– Mislim da je svima jasno da su beneficije od takvog stanja za sve građane Srbije više nego dobre, da su to pohvalili i brojni subjekti u međunarodnoj zajednici i sigurno da doprinosimo relaksiranijim odnosima u ovom delu Evrope u tom smislu – rekao je Žigmanov.

Koalicija Nada, koju čine Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) i Novi DSS, saopštila je da neće ići na konsultacije kod predsjednika Srbije oko formiranja nove vlade, jer, kako su naveli, „Vučić pravi farsu, drži konsultacije, a svi znaju da već zna i ko će biti premijer, kao i cijeli sastav vlade“, prenijeli su beogradski mediji.

Vučić je konsultacije počeo juče razgovorima s manjinskim listama „Politička borba Albanaca se nastavlja – Šaip Kamberi“ i „Ruska stranka – Slobodan Nikolić“.

Na izborima 17. decembra učestovalo je 18 izbornih lista, a u poslaničke mandate osvojilo je njih 10.

Od ukupno 250 mandata, lista „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ osvojila je 129 mandata, lista „Srbija protiv nasilja“ 65, „Ivica Dačić – premijer Srbije“ 18, koalicija „Nada za Srbiju“ 13, „Mi glas iz naroda“ 13 i „SVM Balint Pastor“ šest.

Liste „Ujedinjeni za pravdu – Usame Zukorlić, Tomislav Žigmanov“ dobila je dva mandata, „SDA Sandžaka – Sulejman Ugljanin“ dva mandata, dok su „Politička borba Albanaca se nastavlja – Šaip Kamberi“ i „Ruska stranka – Slobodan Nikolić“ osvojile po jedan mandat.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.