Makron u Drezdenu upozorio na jačanje ekstremne desnice u Evropi

0

Francuski predsjednik Emanuel Makron upozorio je u Drezdenu na širenje ekstremne desnice u Evropi i pozvao na daljnju pomoć Ukrajini, jer se radi i o bezbjednostiu Evropi, prenosi Hina.

Svuda u našim demokratskim društvima se šire ideje koje dolaze od ekstremnih desničara. Ovaj pokvareni vjetar se širi Evropom, to je stvarnost. Mi se konačno moramo probuditi”, rekao je Makron u svom govoru ispred obnovljene katedrale u Drezdenu koja je bila u potpunosti uništena u savezničkom bombardovanju.

Drugog dana trodnevne posjete Njemačkoj, Makron se u svom govoru konkretno osvrnuo na Mađarsku gdje je “evropski novac dobrodošao”, ali se ne poštuje nezavisnost sudstva i medija.

“Postoji fascinacija autoritarnim režimima… Samo nekoliko kilometara od nas. Ali Evropa nije samoposluga, nego zajedničko postolje vrijednosti i kulture individualne i političke slobode”, rekao je Makron tokom svog 40-minutnog govora koji je bio prekidan aplauzom.

Velika mi je čast kao prvi francuski predsjednik nakon njemačkog ujedinjenja govoriti ovdje u Drezdenu. Ja ne govorim na istoku nego u srcu Evrope”, rekao je Makron na njemačkom.

On je branio i evropsku podršku Ukrajini koja se brani od ruskog napada.

“Ono što u Ukrajini stoji na kocki je sigurnost Evrope. Ni Francuska niti Njemačka više nisu sigurne ako u Ukrajini pobijedi pravilo jačega”, rekao je Makron.

Jača evropska odbrana

Francuski predsjednik je, s obzirom na veliku skepsu posebno među građanima istočne Njemačke naspram pomoći Ukrajini, rekao kako je zajednički evropski stav naspram ovog pitanja presudan.

Mi ne vodimo rat protiv ruskog naroda, ali mi isto tako ne možemo dopustiti da jedan autoritaran, revizionistički režim kao onaj u Moskvi prijeti Evropi”, rekao je Makron.

Još jednom je istaknuo potrebu podizanja odbrambene spremnosti Evrope i prekid snažnog oslanjanja na SAD.

Makron je trodnevnu državnu posjetu Njemačkoj započeo u nedjelju susretom s njemačkim predsjednikom Frankom-Valterom Štajmajerom, te nastavio u ponedjeljak polaganjem vijenca na spomenik žrtvama holokausta te govorom u Drezdenu.

Posjeta se završava sjutra susretom s njemačkim kancelarom Olafom Šolcom i zajedničkim sastankom njemačke i francuske vlade.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.