G7 zabrinuta: Svjetska ekonomija u opasnosti zbog jeftinih kineskih proizvoda

0

Cijela svjetska ekonomija je u opasnosti od prezasićenosti jeftinim kineskim izvozom, tvrdi Bruno Le Maire, francuski ministar finansija.

Zajedno s kolegama iz zemalja Grupe 7 (G7), koji su se okupili u italijanskoj Stresi, direktno je prozvao Kinu uz zajednički stav kako je „potrebno reagirati na štetne prakse i razmotriti poduzimanje koraka kako bi se osigurali jednaki uslovi za tržišnu utakmicu“.

„Moramo se pozabaviti tim pitanjem“, rekao je Le Maire.

Bloomberg prenosi da se vodeće industrijske zemlje udružuju kako bi se oduprle izazovu od prevelikih kineskih proizvodnih kapaciteta, za koje kažu da ugrožavaju njihove domaće proizvođače.

Ovako eksplicitne riječi predstavljaju neku vrstu eskalacije u odnosu na dosadašnji odmjereniji i svedeniji diskurs kada je riječ o kineskoj trgovini, ocjenjuje američka agencija.

Izjava ministara finansija G7 uslijedila je nakon objave Vašingtona da će predsjednik Džo Bajden ponovo uvesti carine na stotine uvoznih kineskih proizvoda.

U međuvremenu, Evropska unija se bliži kraju istrage o subvencijama za električna vozila koja će vjerovatno dovesti do odbrambenih mjera protiv kineskog izvoza automobila, prenosi Tanjug.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.