Makron: Treba da se prestane sa sistematskim odlaganjem dvodržavnog rješenje Izraela i Palestine

0

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je da bi trebalo prekinuti “sistematsko odgađanje” provedbe dvodržavnog rješenja za Izrael i Palestinu, prenosi Hina.

“Macron je potvrdio predanost Francuske radu, sa svojim evropskim i arapskim partnerima, na zajedničkoj viziji mira koja nudi garancije sigurnosti Palestincima i Izraelcima”, objavila je Jelisejska palata u saopćenju nakon telefonskog razgovora između francuskog predsjednika i njegovog palestinskog kolege Mahmuda Abasa.

Ovaj bi proces trebao uključivati ​​”perspektivu priznavanja palestinske države s praktičnom strukturom”, stoji u saopćenju, prenosi Rojters.

Makron je istaknuo potrebu za reformom i jačanjem palestinskih vlasti kako bi mogle izvršavati svoje odgovornosti na palestinskim teritorijima, uključujući Pojas Gaze, za dobrobit palestinskog naroda, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Ponovo je osudio nedavni izraelski napad u Rafahu u kojem je, prema lokalnim vlastima, ubijeno 45 ljudi.

Razgovor francuskog i palestinskog predsjednika uslijedio je nakon što su u utorak Norveška, Španija i Irska službeno priznale Palestinu.

Makron je u utorak takođe izrazio naklonost francuskom priznanju Palestine, ali dodajući da bi se to trebalo dogoditi u pravo vrijeme.

 

(Al Jazeera/agencije)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.