Mladen Mikijelj

Makron: Evropa mora biti spremna da obuzda Rusiju ako odu predaleko

0

Evropa mora da bude spremna da obuzda Rusiju ako ode predaleko u sukobu u Ukrajini, izjavio je danas francuski predsjednik Emanuel Makron.

Ako u nekom trenutku Rusi odu predaleko, mi, svi Evropljani, moramo biti spremni da djelujemo da ih obuzdamo, kazao je francuski lider odgovarajući na pitanja korisnika društvenih mreža.

Makron je dodao da se „svom snagom nada“ da Francuska neće morati da ulazi u sukob.

Kako je istakao, Evropska unija će ojačati svoju podršku Kijevu u narednim nedeljama.

„Naša budućnost i naša bezbjednost su u pitanju. Zato, kao što sam rekao, moramo da povećamo pomoć Ukrajincima, što ćemo učiniti u narednim nedeljama. Moramo im isporučiti više opreme“, naglasio je francuski lider.

Prema njegovim riječima, Francuska „nije sila rata, već sila mira“, ali ako Evropa želi mir, potrebno je „odbraniti ga“.

Zbog toga moramo da se naoružamo i budemo ubjedljivi prema našim protivnicima, govoreći im: Ako odete predaleko i ugrozite naše interese i sopstvenu bezbjednost, onda ne isključujemo intervenciju, naveo je francuski predsjednik.

Ranije je Makron u intervjuu za „Ekonomist“ ponovo izjavio da ne isključuje mogućnost slanja trupa u Ukrajinu ako Ruska Federacija probije linije fronta i ako to Ukrajina bude zahtjevala.

Prema njegovim riječima, „mnoge zemlje“ su se složile sa pristupom Francuske o mogućem slanju trupa.

– Da su Rusi probili liniju odbrane, da je bilo zahtjeva Ukrajine – što danas nije slučaj – imali bismo legitimne razloge da sebi postavimo ovo pitanje (o slanju trupa), dodao je francuski predsjednik.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.