Mladen Mikijelj

Dodik: Nemojte da vas navlače, Jasenovac i Srebrenica su neuporedivi

0

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i zvaničnici RS, predstavnici grada Banjaluka i boračkih organizacija prisustvuju ceremoniji u Banjaluci u okviru koje će obići lokaciju na kojoj na kojoj se gradi centralno spomen-obilježje poginulim borcima vojske RS.

„Spomenik jeste i treba da bude oličenje našeg odnosa prema stradalim u prošlom ratu za našu slobodu a i da bude mjesto našeg okupljanja“, poručio je predsjednik RS.

Dodik je naveo da će tražiti od MUP-a Republike Srpske da obezbijede vječitu stražu koja se mora postaviti i da bude posebna ceremonija pri predaji smjena.

On je podsjetio na činjenicu da je u prošlom vijeku izgubljeno pola srpske populacije, što govori da su Srbi stradalnički narod i da su meta, a da on, kao predsjednik Republike može da posvedoči o nepravdi prema srpskom narodu i Srbiji.

„Ključna riječ srpske istorije je sloboda, za koju se ginulo, davalo i nije oklijevalo. Činjenica da je 34.000 Srba stradalo u proteklom ratu govori da su narativi koji su stvoreni o građanskom ratu bili lažni. Zapad je na lažima napravio svoj politički pristup prema Srbima“, rekao je Dodik i predočio da će na stubovima spomen-obilježja biti i imena Bošnjaka i Hrvata koji su bili pripadnici VRS.

On je pozvao Srbe da se okupe oko ideje koja se zove srpski nacionalni interes, navodeći kako čitav svijet propada koji je eliminisao nacionalni identitet.

Napomenuo je i da će Vlada Srpske izdvojiti ozbiljan novac za izgradnju Memorijalnog centra u Donjoj Gradini, koji će graditi sa Srbijom.

„To će koštati više od 100 miliona evra i to će biti monument koji će imati važno mjesto. Nemojte da vas navuku na priče da upoređujete Srebrenicu i Jasenovac, to baš oni hoće, a to je neuporedivo“, rekao je Dodik.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.