Makron apeluje na ujedinjenje stranaka za formiranje stabilne vlade posle izbornog zastoja

0

Francuski predsjednik Emanuel Makron pozvao je danas glavne stranke da udruže snage kako bi formirale čvrstu većinu u Narodnoj skupštini, u svom prvom javnom obraćanju od nedeljnih vanrednih izbora koji su doveli do zastoja u parlamentu.

Izbore, koje je Makron neočekivano sazvao nakon što je izgubio od Nacionalnog okupljanja (RN) na evropskim izborima u junu, gurnulo je Francusku u neizvjesnost, sa tri politički divergentna bloka i bez očiglednog puta ka formiranju vlade, prenosi Rojters.

U pismu regionalnim novinama, Makron je pozvao „mejnstrim stranke sa republikanskim vrednostima“ da formiraju vladajuću koaliciju i rekao da se nada da će izabrati premijera iz takve grupe.

„Položimo nadu u sposobnost naših političkih lidera da pokažu razum, harmoniju i smirenost u vašem interesu i interesu zemlje. U svijetlu ovih principa odlučiću o imenovanju premijera“, naveo je Makron.

On nije eksplicitno pozvao da se RN i tvrdolevičarske partije Nepokorena Francuska (LFI) isključe iz takve koalicije, ali se njegovo pominjanje republikanskih vrednosti obično shvata kao isključivanje partija na krajnjoj ljevici ili krajnjoj desnici.

Levičarska koalicija Novi narodni front (NFP), koja kombinuje Nepokorenu Francusku, komuniste, Zelene i socijaliste, neočekivano je osvojila najviše mjesta na nedeljnim izborima, ali ne i većinu.

Makronov centristički tabor je bio drugi, a RN treći.

(Sputnik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.