Srpski olimpijac suspendovan na godinu dana zbog dopinga

0

Uroš Nikolić, reprezentativac Srbije u plivanju, učesnik Olimpijskih igara u Tokiju i nesuđeni učesnik Igara u Parizu, suspendovan je na godinu dana zbog korišćenja nedozvoljenih supstanci.

Tako je priča koju je Sport klub objavio krajem marta dobila epilog. Nikolić je kao član srpske štafete 4 x 100 slobodno, bio pozitivan na doping testu tokom Svjetskog prvenstva u Dohi u februaru ove godine.

Tada je u njegovom organizmu utvrđeno prisustvo pseuodoefedrina. Uroš je koristio lijek protiv alergije u kojem je bila prisustna određena doza nedozvoljene supstance.

Nikolić je odmah uložio žalbu i Svjetska antidopng agencija (WADA) je prihvatila da se uradi takozvani „retroaktivni tue“, odnosno srpski reprezentativac je priložio svu dokumentaciju koja potvrđuje da je lijek koristio u svrhu kliničkog lečenja.

Obavljeno je i saslušanje prije nekoliko dana i tada je žalba odbačena, a Nikolić je suspendovan na godinu dana. Neće moći da se bavi plivanjem od 4. jula ove do 3. jula 2025. godine. Ovo je potvrdila i Antidoping agencija Srbije na svom sajtu.

Zanimljivo je da je Nikolić učestvovao na Evropskom prvenstvu u Beogradu, ali u Plivačkom savezu Srbije nisu htjeli da rizikuju da ga stavljaju u štafetu 4 x 100 slobodno. Na kraju je umjesto njega plivao Justin Cvetkov, i on je zajedno sa Andrejom Barnom, Velimirom Stjepanovićem i Nikolom Aćinom stigao do evropskog zlata.

Nikolić je stalni član srpske štafete od Svjetskog prvenstva u Kazanju 2015. godine i ovo mu je prvi prekršaj ovakve vrste, koji ga je skupo koštao.

Interesantno je da se Plivački savez Srbije nijednom nije oglasio o spornom slučaju, pa čak ni sada kada je poznata kazna za Nikolića. U krovnoj kući srpskog plivanja se svi prave „mrtvi“, vjerovatno misleći da o ovome ne treba ništa da se zna.

Ukoliko nemaš meridianbet.me nalog, registruj se i to uz najveći bonus dobrodošlice – 100€ BEZ IKAKVIH USLOVA.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.