Lukašenko: Srbiju i BiH uvlače u NATO po ukrajinskom scenariju

0

Alijansa neće prestati da se širi na istok, a NATO će pokušati da u svoje redove, i to po ukrajinskom scenariju, uvrsti i Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, ali i Moldaviju i Gruziju, rekao je predsjednik Belorusije Aleksandar Lukašenko na sastanku posvećenom nacionalnoj bezbijednosti.

Lukašenko je istakao da se Belorusija nalazi u epicentru dugotrajne najveće vojno-političke krize u kojoj se koriste stare metode zastrašivanja.

„Mi smo zapravo u epicentru velike vojno-političke krize u kojoj se koriste metode zastrašivanja stare koliko i svijet. Prognoze su razočaravajuće. Apetiti i aktivnost kolektivnog Zapada će samo rasti. Vašington i njegovi saveznici će nastaviti da šire NATO. Situacija je za njih više nego povoljna. Reći ću direktno, bez nepotrebne diplomatije: skoro svi evropski lideri pretvorili su se u sluge SAD. Nema sumnje čija politika i čiji interesi dominiraju na teritoriji Evropske unije“, objasnio je Lukašenko.

Duž granica Rusije i Bjelorusije nalazi se oko 32.000 vojnika NATO, više od 1.000 oklopnih vozila, 235 aviona i helikoptera, tako da priče o mogućem izbijanju trećeg svetskog rata nisu bez osnova, dodao je.

„Ne postoji nijedna država ili narod koji bi se mogao osjećati apsolutno bezbjednim posljednjih decenija. Vojna snaga je ponovo postala glavni argument svetskih centara prilikom rešavanje pitanja. Kao da nije bilo milionskih gubitaka i strahota tokom Prvog i Drugog svjetskog rata!“, dodao je.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.