Lider CDU-a optužio ukrajinske izbjeglice: Dođu, dobiju pomoć, vrate se u Ukrajinu i tako unedogled!

0

Lider njemačkih demohrišćana Fridrih Merc optužio je ukrajinske izbjeglice da zloupotrebljavaju socijalnu pomoć u Njemačkoj.

Rekao je i da se sa prikupljenim sredstvima vraćaju u Ukrajinu.

„Ovo što gledamo je turizam za socijalnu pomoć. Dolaze u Njemačku, dobiju pomoć, vrate se u Ukrajinu, dolaze u Njemačku, dobiju pomoć, vrate se u Ukrajinu i tako unedogled. To je problem koji postaje sve teži“, ispričao je lider desnog centra i stranke demohrišćana CDU, prenosi „Politiko“.

Dodao je da se radi o više od milion pojedinaca koji muzu državu. „Politiko“ ističe kako njemačka vlada nema nikakve statističke podatke o tome da li su njegove optužbe tačne ili pogrešne. Merc je stranku preuzeo nakon odlaska Angele Merkel sa funkcije kancelara.

On je rekao da je nepravedno da država mora da plaća račune za grijanje izbjeglicama dok mnogi njemački državljani koji rade i plaćaju porez ne mogu da ih plate.

Njegovi komentari dolaze u trenutku kada se sve više Njemaca brine o tome kolike će ekonomske posledice na njih imati situacija u Ukrajini. Najveća je zabrinutost oko rasta cijene energenata.

Zemlja se priprema za tešku i hladnu zimu, a mnogim domaćinstvima računi bi se mogli udvostručiti.

Procjenjuje se da se oko polovine domaćinstava grije na gas. Merc je, međutim, ublažio izjavu nakon što je naišla na osudu u javnosti.

Rekao je da je nesmotreno upotrebio izraz „turizam za socijalnu pomoć“ i da svojim riječima nikoga nije htio da uvrijedi.

Na pitanje da li njemačka politika treba da bude stroža, Merc je rekao da je cio imigracioni sistem neodrživ, i zatražio je mnogo oštrije mjere, poput određivanja kvota za imigrante.

„Umjesto da to rade, vlasti ohrabruju sve koji požele da dođu u Njemačku“, rekao je on, prenio je „Jutarnji list“.

(Sputnjik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.