Sve dok Beograd ne uvede sankcije Rusiji: Evropski parlament zatražiće da se obustave pristupni pregovori sa Srbijom!

5

Evropski parlament (EP) zatražiće od Evropske unije (EU) da obustavi pristupne pregovore sa Srbijom dok Srbija ne uvede sankcije Rusiji, prenose mediji.

Ovo se navodi u nacrtu izvještaja o novoj strategiji EU u procesu proširenja u koji je Radio Slobodna Evropa (RSE) imao uvid.

„Dati prioritet usklađivanju zemalja pristupnica sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU i nastaviti pristupne pregovore sa Srbijom samo ako se zemlja pridržava sankcija EU protiv Rusije“, navodi se u nacrtu izveštaja čiji je autor Tonino Picula.

Članovi EP će o ovom dokumentu raspravljati na sjednici spoljnopolitičkog odbora 13. oktobra, a konačna verzija nacrta biće u obliku rezolucije Evropskog parlamenta. Glasanje o rezoluciji očekuje se u novembru, prenosi RSE. Rezolucije EP nisu pravno obavezujuće za države članice ili druge evropske institucije.

Evropske socijaldemokrate, druga najveća grupacija u EP, već su saopštile da smatraju da EU ne može da nastavi pristupne pregovore sa Srbijom ako ne uvede sankcije Rusiji i najavile da će to biti uključeno u predstojeći izveštaj o proširenju.

(B92)

5 Comments
 1. ЗечијаШапица komentariše

  Dajte brate referendum za pristup EU i u CG i u Srb da se narod izjasni i pošalje EU u 3 lijepe

  1. Rajko Ćuk komentariše

   Srbiji su veoma važne evrointegracije i sa tog puta nećemo odustajati.

 2. Rajko Ćuk komentariše

  Srbija je slobodna, međunarodno priznata država i ona odlučuje sa kojom će državom sklopiti i potpisati neki ugovor,bez ičijeg uticaja sa strane.

 3. Rajko Ćuk komentariše

  Srbija preko 70% svojih trgovinskih razmena obavlja sa državama koje su članice EU što najbolje pokazuje koliko su nama važne evrointegracije, ali to nije razlog da nam neko sa strane odlučuje sa kojom ćemo državom sklapati nekakve ugovore.

 4. Rajko Ćuk komentariše

  Srbija vodi politiku u interesu svojih građana i sklapaće ugovore sa svakom državom ako je to u njenom interesu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.