Lekić: Neophodna ozbiljna spoljna politika, koja se u prethodnoj konfuziji, sa nedoraslim kadrovima, svodila na demonstraciju servilnosti

2

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović inicirao je konsultacije sa premijerom Milojkom Spajićem, potpredsjednikom Vlade za spoljne poslove Aleksom Bečićem i ministrom spoljnih poslova Filipom Ivanovićem povodom imenovanja ambasadora, ali još nije došlo do zakazivanja sastanka.

Bivši diplomata, sada predsjednik Demosa Miodrag Lekić, izjavio je da će biti važno da komletiranje diplomatske mreže koincidira sa izgrađivanjem ozbiljne države u vrijednosnom i funkcionalnom smislu, jer primarno od toga zavisi međunarodni ugled zemlje.

“Da bi diplomatska mreža bila na potrebnoj visini, neophodno je i konstituisanje ozbiljne spoljne politike, koja se u prethodnoj političkoj i institucionalnoj konfuziji, sa nekim nedoraslim kadrovima za vođenje džavne spoljne politke, upadljivo i ponižavajuće svodila na demonstraciju servilnosti. Čak tretirajući to, na medijskom i propagandnom planu, kao pojedinačni ili partijski uspjeh”, ocijenio je Lekić.

On je istakao da se tako stiglo i do inferiornosti crnogorske države bez presedana u njenoj istoriji, da su u sastavljanju vlada, po svemu sudeći, odlučujući faktori bili predstavnici ili službe drugih država.

Lekić je, ipak, uvjeren da nisu moguće paralele sa prethodnim periodom, kada je Milo Đukanović bio na čelu države.

“Tačno je da Đukanović nije imao namjeru da u kohabitaciji zajednički izgrađuje državni interes, nego da ruši sve državne institucije vođene od strane nove vlasti. I da zatim pobijedi na predsjedničkim izborima. Tako je Đukanović, iako sa daleko manjim ustavnim ovlašćenjima u tome i uspijevao, čak oborio 42. vladu, zatim učestvovao u sastavljanju 43, da bi potom i nju oborio, usmjeravajući se zatim protiv parlamenta”, rekao je Lekić, a prenose „Vijesti“.

Prvi čovjek Demosa istakao je da prethodni predsjednik države, sa političkim strankama koje je kontrolisao, ništa od toga ne bi mogao ostvariti da nije bilo inferiornog državnog rukovodstva, tkz. nove vlasti, i kako će se brzo konstatovati, neozbiljnosti i prevaranata u parlamentarnoj većini.

“Sada je valjda situacija drugačija”, kazao je Lekić.

On je naglasio da je kvalitativna razlika danas i u tome da zemlja sada ima predsjednika Milatovića koji je legitimno izabran i sa mnogim razlikama u odnosu na prethodnog.

“Recimo, sadašnji predsjednik države nije paralelno i ekonomski preduzetnik, korisnik poreskih rajeva, niti se vodi istraga protiv njega za prvi million i za druge mračne afere“, rekao je, između ostalog, Lekić.

2 Comments
 1. Vuksan Lekić komentariše

  Upravo tako.
  Jeste da je pizdokleč autohtona crnogorska vrsta,
  Ali je sramota da su pizdokleči reprezenti Crne Gore.

 2. Srdjan Lonchar komentariše

  {“Da bi diplomatska mreža bila na potrebnoj visini, neophodno je i konstituisanje ozbiljne spoljne politike, koja se u prethodnoj političkoj i institucionalnoj konfuziji, sa nekim nedoraslim kadrovima za vođenje džavne spoljne politke, upadljivo i ponižavajuće svodila na demonstraciju servilnosti. Čak tretirajući to, na medijskom i propagandnom planu, kao pojedinačni ili partijski uspjeh”, ocijenio je Lekić.}
  =================

  Elegantno izrechena istina. (Une verite elegamment enoncee, qui sied a un etudiant /diplome de Sorbonne Universite).

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.