Lavrov: U Evropi i SAD ima mnogo onih koji podržavaju Rusiju

0

Rusija se zalaže za razvoj ruskog jezika u zemljama koje se graniče sa njom, kao i da kultura ostane van okvira političkih procesa i da ne poznaje granice, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na 41. sastanku Saveta šefova subjekata Ruske Federacije na temu „Međunarodna kulturna i humanitarna saradnja konstitutivnih subjekata Rusije u novoj geopolitičkoj realnosti“.

„Rusija je spremna da sarađuje sa svim zemljama u oblasti kulture, ne zatvarajući vrata ličnostima iz država sa neprijateljskim vladama. Međunarodni događaji koje održavamo služe za jačanje naših međunarodnih odnosa. Neophodno je iskoristiti naš naučni potencijal i privući strane stručnjake, jer kultura treba da ostane van okvira političkih procesa, sukoba, kriza i da ne poznaje granice“, kazao je Lavrov.

Ministar je napomenuo da posebnu pažnju zaslužuje i razvoj međunarodnih odnosa u sportu, omladinske razmene, kao i volonterski pokret.

On je istakao da je Rusija zainteresovana za saradnju sa stranim studentima koji studiraju na ruskim univerzitetima.

„U Evropi i SAD ima mnogo onih koji podržavaju našu zemlju. Sanktpeterburški forum ujedinjenih kultura je to još jednom ubjedljivo potvrdio“, ocijenio je šef ruske diplomatije.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.