Lajčak pozvao na rundu sastanaka o dinaru

0

Portaprol Evropske unije (EU) Peter Stano je potvrdio da je specijalni izaslanik za dijalog Miroslav Lajčak planirao da organizuje rundu sastanaka naredne nedjelje sa Srbijom i *Kosovom kako bi se raspravljalo o odluci tzv. Kosovske centralne banke (KCB) da ukine korišćenje dinara.

Stano je takođe potvrdio da je Lajčak uputio poziv Prištini i Beogradu za sastanak koji je trebao da se održi u utorak 27. februara.

„Obično ne komentarišemo prepisku sa partnerima. Međutim, u pozivnom pismu specijalnog predstavnika EU Lajčaka nije precizirano ko treba da predstavlja Kosovo i Srbiju – to je prepušteno stranama“, objasnio je Stano u pisanoj reakciji koju je dostavio medijma.

Ovi komentari briselskog portparola dolaze nakon što je dan ranije, 21. februara, kosovski glavni pregovarač Besnik Bislimi (Bisljimi) rekao novinarima da je odbio Lajčakov poziv, obrazlažući da nije to sastanak na koji mora da ide glavni pregovarač jer, prema njemu „pitanje dinara nije dio dijaloga“.

Međutim, portaprol Stano tvrdi da je poziv upućen iz Lajčakovog kabineta uslijedio nakon što se o dinaru već raspravljalo na marginama Minhenske bezbjednosne konferencije, kada je šef evropske diplomatije Žozep Borelj imao odvojene susrete sa premijerkom tzv. Kosova Aljbinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

„Drugim riječima, EU pokušava da pomogne u pronalaženju rješenja za problem koji je nastao nekoordinisanom odlukom jedne strane, a koja nije unaprijed saopštena pogođenom stanovništvu. Nadamo se da će gospodin Bislimi cijeniti trud umjesto da neprimjereno i neosnovano optužuje zvaničnike EU. Takvo ponašanje je neprihvatljivo“, poručio je portparol Stano.

Dodao je takođe da je dijalog jedina platforma za pronalaženje sveobuhvatnih i održivih rješenja za pitanja između Kosova i Srbije.

CBK je donIJela odluku da jedino sredstvo za gotovinski i platni promet bude evro, čime se ukida srpski dinar. Ovu odluku, koja je stupila na snagu 1. februara, prethodnih dana su kritikovale i druge zapadne zemlje uz zahtjev da se odloži njena primjena.

Pripadnici srpske zajednice u dinarima imaju razna primanja iz budžeta Srbije a međunarodna zajednica je upozorila da bi odluka Kosova o njegovom ukidanju mogla da podigne i etničke tenzije.

Ovu odluku su kritikovali predstavnici međunarodne zajednice, i pozvali Prištinu i Beograd da rješenje za ovaj problem pronađu u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

Odluka CBK, prema mišljenju evropskih zvaničnika, ozbiljno je uticala na stanovništvo kosovskih Srba i druge zajednice širom Kosova, posebno na finansijsku podršku koju dobijaju iz Srbije.

Peter Stano je podvukao da odsustvo prethodnih konsultacija znači da u ovom trenutku nema alternative, te da ova „kontraproduktivna“ odluka posebno negativno utiče na škole i bolnice.

„To su EU, njene države članice i drugi međunarodni partneri ponovili u bezbroj navrata. Nekonstruktivni stav kosovskih vlasti, neuspeh i nedostatak angažovanja samo dodatno udaljavaju Kosovo od evropske perspektive“, poručio je portparol EU.

 

(RSE)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.