Svi na okup, napadnuta je država!

0

Piše Luka Tapušković

Napadnuti su temelji Crne Gore! Ili takvi nekakvi bi trebali da budu naslovi medija Bemax-a. Što je muka momci? Čemu tišina? Zar svojevremeno ne reče jedan od vas da je Bemax poslednja linija odbrane Crne Gore?

Šalu na stranu, hapšenja kojima smo svjedočili prethodnih dana samo su nastavak procesa koji je otpočeo 2021. godine pa naovamo. Istina, bilo je tu skandala sa raznih strana, ovamo nestaje šleper, međusobne optužbe ko je za to kriv, pa se ide i dotle da se optužuju i funkcioneri sadašnje vlasti za taj šverc… Čega sve u toj sagi nije bilo.

Sve u svemu, nebitno. Tom akcijom je napadnut jedan od najjačih i najstarijih crnogorskih biznisa. A interesantno je koliko je unosan taj biznis kada je uspio 30 godina da održi vlast jedne partije.

Duvanska mafija je bila ta koja je bila sveprisutna u Crnoj Gori još od 90-ih godina, čemu svako ko je živio u tom periodu može posvjedočiti. Javna je tajna da upravo ta ekipa stoji i iza ubistva jednog od najpoštenijih ljudi tadašnjice, Duška Jovanovića koji je i stradao zbog svog pera pišući o ovim poslovima. Ravno dvadeset godina nakon toga je bilo potrebno da pozadina ovih stvari ugleda svjetlost dana. A njegov slučaj još nije ni došao na dnevni red, baš kao ni Iva Pukanića.

Simptomatično je koliko simbolike ima u svemu ovome. Što kažu, Bemax zaista jeste poslednja linija otpora Crne Gore. Njihove, onakve, duvanske, DPS-ove. Do koje mjere je to išlo najbolje govori i činjenica da faktički nema „procrnogorskog“ portala koji nema izražen njihov logo i koji je, očito, glavni finansijer njihovog građevinsko ideološkog projekta nezavisne Crne Gore koja im je, jelte ugrožena. Svima je poznata ta medijska imperija, nevažno je imenovati. Toliku moć imaju, ali očigledno i potrebu da osnuju još nekoliko medija ne bi li ispunili svoju agendu.

Ipak, rijetko ko se sa tih medija oglasio ili komentarisao ova hapšenja. Nema njihovih poznatih kolumnista koji svi kao jedan poskaču kada vide trobojku, „Crku Srbije“  i koji pokušavaju da održe makar neki minimum tenzija ne znavši više o čemu da pišu. Svi njihovi portali (osim Aktuelnog ali to je neki njihov unutrašnji sukob, valjda), su zaćutali i prećutali ovo hapšenje. Jednoga komentara nema. Jednog.

Da se vratimo na Bemax, prosječnom građaninu je krajnje degutantno kada vidi šta se sa tom firmom dešava nakon što DPS gubi vlast. Nema vozila ove najveće crnogorske građevinske kompanije a da nije imalo okačenu državnu zastavu, u njemu ili na njemu. Simbolički, sasvim i odgovara državi kriminala i šverca, da se zna odakle sve kreće. Sjetimo se samo 2020. godine i majica sa natpisom Da je vječna, i te tzv. odbrane države. Da mi bude žao tog drugog, nazovimo, suverenističkog dijela Crne Gore koji nije za ovaj kriminal. Ogadiše im zastavu.

Kad smo već kod zastave, nabavite jedno 10-15 da ova ekipa što spava u Betonjerci ima čime da se pokrije. Navikli su na to, a i možda će jače da ih grije ljubav prema državi.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.