Kvazidržavnici iz Podgorice samo što nisu uveli zemlju u EU, dok im zvanični Zagreb „zapržava čorbu“ na „evropskom“ putu

0

Crnogorski državnici, tačnije slijepi evrofanatici, poslednjih dana licitiraju o datumu pridruživanja Evropskoj uniji. Dok jedni spominju 2030, drugi se nadaju 2028, a treći maštaju o 2026. godini kao datumu pristupanja EU, zvanični Zagreb, tačnije njihovo Ministartsvo vanjskih poslova za Podgoricu priprema set ucjena.

Iako je Milu Đukanoviću 1997. godine u Vašingtonu obećano evropsko carstvo u zamjenu za odvajanje od Srbiji, Crna Gora ni nakon više od dvije decenije nije uspjela da se pridruži EU.

Pitanje je i da li će, nakon što je zvanični Zagreb otvoreno u nekoliko navrata zaprijetio Podgorici blokadom evrointegracija ukoliko se ne pokori hrvatskim zahtjevima, tj. ucjenama koje se fabrikuju iz dana u dan.

Za postavljanje klipova na crnogorskom evropskom putu od pada DPS-ovog kriminalnog režima zadužen je ministar vanjskih i EUropskih poslova Gordan Grlić Radman. Hrvatski šef diplomatije je naročito postao rigorozan prema zvaničnoj Podgorici nakon neuspješnog pokušaja ljubljenja njemačke koleginice Analene Berbok koje što se poklapa sa prvi koracima 44. Vlade Crne Gore.

Podsjetimo, on je pred novogodišnje praznike uputio prvu packu svom susjedu koji iz ljubavi (snishodljivosti) prema Hrvatskoj svojevremeno prepisao obrazovnu reformu iz Zagreba i preminovalo ministarstvo spoljnih poslova u Ministartsvo vanjskih poslova. Tada je Grlić Radman poručio da bez suočavanja sa prošlošću, Crna Gora ne može biti ravnopravna članica EU.

Tokom nedavne posjete Crnoj Gori Grlić Radman je poslao decidne poruke Crnoj Gori.

„Razgovarali smo o onim otvorenim pitanjima koja već 34 godine opterećuju odnose dvije države. Iako je Hrvatska od samih početaka podržavala Crnu Goru na putu prema NATO-u, članstvu u NATO-u i što je Crna Goru postala, i naravno, Hrvatska takođe podržava Crnu Goru na ostvarivanju članstva u EU-u. Međutim, sva pitanja koja su nasljeđe Domovinskog rata, otvorili smo i prije par godina, stavljena je ploča u Morinju za koju iskazujemo želju da će ona naravno i dalje ostati na tom objektu zloglasnog logora Morinj. Razgovarali smo takođe i o granicama, da treba da se formiraju što prije s crnogorske strane članovi komisije za granicu. Za nas je nesporna granica na kopnu, ali pitanje granice na moru moramo riješiti“, rekao je Grlić Radman nakon sastanka sa crnogorskim kolegom Filipom Ivanovićem.

Grlićeva savjetnica bila decidnija: Hrvatska bi mogla povući određene poteze i mjere prema Crnoj Gori

Savjetnica ministra spoljnih poslova Hrvatske Gordana Grlić Radmana, Vanda Babić Galić, poručila je prošle sedmice da bi Zagreb mogao da „saplete“ Podgoricu u pregovorima sa EU, ukoliko pitanje sukcesije vojne imovine ne bude bilo riješeno u korist Hrvatske.

– Hrvatskoj nije namjera otežati život novoj crnogorskoj političkoj nomenklaturi, štaviše namjera je bila predložiti rješenje razmjerno prihvatljivo objema stranama i napori ministra Grlić Radmana, kao i ministra (Ivana) Anušića, u cilju rješavanja svih otvorenih, a ovog pitanja posebno, nastaviće se. Na Crnoj Gori je odluka hoće li i kako će odgovoriti na našu otvorenu, transparentnu i čistu ruku – rekla je ona i dodala da bilateralni odnosi dviju država “definitivno nisu isti kao prije godinu ili dvije”, te da bi Hrvatska, “u zaštiti svojih nacionalnih interesa, a zbog nemogućnosti razvoja argumentovanog i konstruktivnog dijaloga s trenutnom crnogorskom političkom nomenklaturom mogla povući određene poteze i mjere”.

Ona je u intervjuu saopštila da je Hrvatska najveći podržavalac evroatlantskog puta Crne Gore i da je do sada bila dobar susjed Podgorici. Grlićeva savjetnica nije propustila priliku da pohvali bivšu DPS-ovu vlast.

– Ako je i bilo nekih pomaka sa strane bivše DPS-ove (Demokratska partija socijalista) administracije, nova crnogorska vlast potrudila se da anluira sve što je dugogodišnjim pregovorima eventualno postignuto – izjavila je Babić Galić i ponovila upozorenje:

– No, kako će biti dalje, zavisiće prije svega o njihovim daljnjim potezima – zaključila je ona.

Na ovu, baš kao i na ranije skandalozne poruke hrvatskog šefa diplomatije niko nije reagovao iz Ministarstva spoljnih poslova kojim i dalje vršljaju DPS-ovi kadrovi.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.