Kuću Olivera Ivanovića kupio Albanac

0

Kada smo uz policiju otvorili vrata, zatekli smo ispreturana dokumenta, njegove uramljene slike na podu, izgledalo je kao da mu ni mrtvom ne daju mira, govori za „Politiku” Ksenija Božović

Na „bijelu” kuću, kako su je Mitrovčani zvali, u kojoj je bila kancelarija tragično stradalog Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda” (GI SDP) od 1. juna biće stavljen katanac, a u prostorije od oko 200 kvadrata useliće se Albanac iz južnog dijela Kosovske Mitrovice.

Naime, kuća u kojoj su od 1998. godine bile prostorije stranke koju je vodio Ivanović, kao predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća Kosova i Metohije (SNV KiM), zatim kao predsjednik Demokratske alternative (DA), a od 2013. bio je na čelu GI SDP, koja je u kosovskim dokumentima zavedena kao Građanska inicijativa „Sloboda, demokratija, pravda” (zbog registracije u kosovskom sistemu je morala da se izbaci riječ „Srbija”), prodata je od strane Kosovske povjerilačke agencije za nepoznatu sumu.

Kada su prostorije stranke obijene i zamjenjen ključ, prije više od mjesec dana, na pitanje „Politike” zašto niko od Ivanovića nije kupio kuću, sin Nikola je kazao:

„Bili smo na licitaciji, ali nismo mogli da izdvojimo ogroman novac koji je za nju tražen.”

Ovih dana, iz prostorija stranke, odnosno „bijele” kuće, kako je svi Mitrovčani zovu, iako poodavno nije okrečena u bijelo, stranačke kolege Olivera Ivanovića, mučki ubijenog 16. januara 2018. godine, u džakovima je iznošen „materijal”, ali se pakovala i manje kabasta roba, koja će biti „deponovana”. Iznesen je i sav namještaj, a ostalo je još par stvari među golim zidovima i sobama.

Kancelarije GI SDP nalaze se u skoro samom centru grada, nepunih 200 metara od Trga kneza Lazara, stotinak metara od glavnog gradskog mosta na Ibru.

„Bijela” kuća u Ulici Sutjeska na broju 64 se nalazi i na nekih 300 metara od stana u kojoj je ubijeni Oliver živio sa nevjenčanom suprugom Milenom i sinom Bogdanom, ali i na pet metara od kuće u kojoj je do udaje za njega živjela supruga Marina, sa kojom ima trojicu sinova. U toj kući sada živi šurak stradalog Ivanovića. Za ubistvo Olivera Ivanovića tereti se šestoro Mitrovčana, među kojima je i Silvana Arsović, najbliži saradnik lidera GI SDP, koja je kao njegova sekretarica radila 18 godina.

– Poslije više od 26 godina, od stranke su ostali samo goli zidovi. Danima smo Silvana i ja razvrstavale materijal, iznosile manje kabaste stvari i deponovali gomilu dokumenata, zapisa, koji će, iskreno vjerujem, nekada biti istorijski. Od 1. juna, kuća je u vlasništvu Albanca kojeg nismo vidjeli, a za kojeg nam je posle obijanja kuće, u policiji rečeno da je kupio na licitaciji koju je sprovela Kosovska agencija za privatizaciju. Od 1. juna, faktički nestaje sve ono što je pokojni Oliver radio, jer kada bi se spomenule prostorije stranke, odnosno „kuća Olivera Ivanovića”, prva asocijacija je bila na ovu ovdje, u kojoj sam sa Oliverom bila 22 godine – kaže za „Politiku” Ksenija Božović, potpredsjednica stranke GI SDP, koja naglašava da iako je Inicijativa u kosovskom registru zavedena pod imenom „Sloboda, demokratija, pravda”, u svim „zvaničnim dokumentima stoji ’Srbija, demokratija’”.

Božovićeva s tugom kaže da nije vjerovala da će kuća da bude prodata, s obzirom na to da je lider stranke „skoro trećinu života proveo u njoj, ispred kuće je ubijen, a ispred samog ulaza se nalazi i mermerna ploča na kojoj je slika Olivera Ivanovića, datum kada je ubijen, i na kojoj stoji ’nikada neću otići sa Kosova i Metohije’”.

„Otišao” je, ali u sanduku, 17. januara, samo dan pošto je na njega izvršen „atentat”. Posle noći kada je njegovo posmrtno telo bilo izloženo u prostorijama stranke, na hiljade ljudi je došlo da mu oda poslednju počast, u gradu u kojem je rođen, u kojem je živio, u kojem je bio utamničen, i ubijen.

– Nismo znali za prodaju kuće, a kada smo to jutro uz policiju otvorili vrata zatekli smo ispreturana dokumenta, njegove uramljene slike na podu, izgledalo je kao da mu ni mrtvom ne daju mira. Čak su i srpsku zastavu iscjepali, jer nisu mogli merdevinama koje su tu ostale da je sklone. Pitam se, šta će da bude sa njegovom spomen-pločom koja se nalazi na ulazu, ne mestu gdje je u njega mučki ispaljeno šest hitaca u leđa. Da li će da je novi vlasnik ostaviti ili će završiti kao i srpska trobojka koja je doskora bila na zidu koji gleda s ulice – govori za naš list Ksenija Božović, najodanija partijska saradnica i kućni prijatelj sa Ivanovićem.

Ročišta u IPrištini za ubistvo Ivanovića vode se od decembra 2019. godine, a kako navodi potpredsednica GI SDP, naredno suđenje je zakazano za juni, jer je prethodno, zakazano za 24. maj, odloženo.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.