Kovač: Glasanje Crne Gore ZA Rezoluciju u UN bila bi istorijska greška!

0

Bivši ministar pravde Crne Gore Marko Kovač kazao je da bi glasanje Crne Gore za predloženu Rezoluciju UN-a o Srebrenici bila istorijska greška.

On je kazao da iako formalno pravno krivična odgovornost za bilo koje krivično djelo, pa i djelo počinjeno u Srebrenici 1995. godine mora biti i jeste individualna, potencijal za izvršenje genocida kao djela koje je međunarodnim krivičnim pravom ustanovljeno zbog težine posledica koje sa sobom nosi, tj. za sprovođenjem namjere uništenja određene nacionalne, vjerske, rasne grupe putem ubistava članova grupe, može imati jedino određena struktura vlasti oličena u vojnom, policijskom aparatu, koji u svakom slučaju mora predstavljati određeni sistem.

„Zato konstantno insistiranje i pozivanje na isključivo individualnoj odgovornosti za krivično djelo genocida ukazuje ili na nedovoljno poznavanje samog bića ovog djela ili na krajnju neiskrenost onih koji iznose ovakav stav„, rekao je Kovač.

S tim u vezi, dodaje on, predložena rezolucija i amandmani Vlade Crne Gore na Rezoluciju ne mogu imati kao cilj individualizaciju krivice jer se ona utvrđuje kroz krivične postupke.

„Njena dimenzija između ostalog jeste i stvaranje međunarodne političke platforme koja bi vodila rekonfiguraciji Dejtonskog mirovnog sporazuma sa vjerovatnim dovođenjem u pitanje opstanka Republike Srpske, a sve putem legitimizacije kroz skupštinu UN-a„, kazao je Kovač.

Prema njegovim riječima, usvajanje ove rezolucije sigurno neće doprinijeti smirivanju tenzija i pomirenju u regionu već upravo stvaranju novih tenzija i produbljivanju starih podjela.

„Crna Gora se do sada uvjek, sa najdubljim pijetetom odnosila prema nedužnim civilima koji su na monstruozan nacin ubijeni u Srebrenici, i to uvijek treba da radi, ali isto tako ne možemo zaboraviti ni hiljade drugih nevino ubijenih u krvavom građanskom ratu od 1991 do 1995. U tom pravcu bi jedino bila ispravna rezolucija koja bi za cilj imala osudu svih zločina i zločinaca sa prostora bivse Jugoslavije. Predložena rezolucija sama po sebi nosi opasnost žigosanja jedne državne strukture i sistema kao genocidnog, što nijedan amandman sročen na način na koji je prezentovan ne može spriječiti„, istakao je i zaključio da smatra da bi glasanje za ovakvu rezoluciju bila istorijska greška Crne Gore.

(IN4S)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.