Kina ima ambiciozan plan: Otkupljivaće nekretnine da bi spasila tržište

0

Kina je pokrenula svoj najambiciozniji plan do sada u pokušaju da spasi tržište nekretnina, koji se svodi na to lokalne vlasti otkupe neprodane kuće i stanove od investitora i prilagode ih za socijalno pristupačno stanovanje, objavio je CNN.

Paket sadrži smanjenje kamatnih stopa na hipoteke i stope otplate, kao i 300 milijardi juana (oko 38,2 milijardi evra) jeftinog novca centralne banke za finansiranje državnih kupovina neprodate imovine.

Objava plana uslijedila je ubrzo nakon aprilskog sastanka Politbiroa, najvišeg vladajućeg tijela Kine, čime je ukazano na to da je stabilizacija sektora imovine postala glavni prioritet za Peking, koji pokušava da oživi rast svoje ekonomije.

Ukupna vrijednost nekretnina 3,8 milijardi evra

Stručnjaci navode da je, iako je bio neophodan u što hitnijem roku, trenutni paket, možda, previše mali da bi bio efikasan i da bi moglo biti problema s njegovim finansiranjem.

Prema Goldman Sachs-u, ukupna vrijednost neprodanih kuća, nedovršenih projekata i neiskorištenog zemljišta u Kini iznosi gotovo 30.000 milijardi juana (3,8 milijardi evra), prenosi Tanjug.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.