Koprivica: Živković poziva na otpor, neophodna reakcija Tužilaštva!

0

Potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica kazao je u emisiji „Referat“ na Gradskoj RTV i Parlamentarnom kanalu da današnja izjava predsjednika DPS-a Danijela Živkovića predstavlja poziv na otpor, te da je neophodna reakcija Državnog tužilaštva.

Predsjednik DPS-a, Danijel Živković je rekao danas da će biti radikalan odgovor, ukoliko dođe do hapšenja Đukanovića, te da će se organizovati dovoljno dobro da takve naume spriječe. Koprivica je naveo da su iz DPS-a još jednom pokazali da je Milo Đukanović „stvarni gospodar te partije“.

On je naveo da izjavu Živkovića posmatra sa pravnog i političkog aspekta.

„Radi se o jednoj vrlo neodgovornoj izjavi koja dokazuje da Demokratska partija socijalista nije prošla nikakvu reformu i koja još jednom pokazuje da je stvarni gospodar DPS-a – Milo Đukanović“, kazao je Koprivica.

On podsjeća da je Đukanović nedavno govorio o osveti, a time je, kaže Koprivica, priznao da je njegov sistem činio zloupotrebe.

„Osveta je uzvratno zlo, a on priznaje da je njegov sistem pravio zlo, pa mu sad neko zlom vraća. On je tu priznao zloupotrebe institucija i da su one bile u funkciji zla, u smislu gaženja ljudskih prava, procedura i izvlačenja koristi iz budžeta za privilegovane pojedince, a o čemu svjedočimo i što pokazuju dokazi. To su podaci koji nijesu prikupljeni samo djelovanjem crnogorskih organa. Sve to daje dodatno svojstvo istima“ , kazao je Koprivica i dodao da je Đukanović je svojom izjavom, a na koju se nadovezao Živković, priznao da institucije jesu po mjeri samo ako rade po njihovom političkom nalogu.

Prema njegovim riječima, u pravnom smislu, izjava Živkovića je relevantna sa aspekta člana 378 Krivičnog zakonika koji govori o pozivanju na otpor.

„Prema našem Krivičnom zakoniku, ukoliko neko poziva na otpor ili neposlušnost zakonitim odlukama državnih organa ili postupanju službenih lica u vršenju dužnosti, kažnjava se do tri godine. Te radnje imaju inkriminisani oblik. Tu je postupanje relevantno sa aspekta državnog tužilaštva. Ne želim nikakvu represiju, već slobodno društvo gdje se slobodno komentariše, djeluje i kritikuje, ali jedno je kritika, ali drugo izjava koja sadrži poziv na otpor. To je nedopustivo i institucije Crne Gore ne smiju to da dozvole. Imamo ponašanje koje želi da pregazi pravnu državu i da iznutra stvara otpor“, istakao je Koprivica.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.