Održana radionica za pripadnike RE populacije u Beranama na temu političke participacije

0

„U cilju upoznavanja pripadnika RE populacije sa političkom participacijom, održana je radionica radi objašnjavanja prava u vezi participacije Roma i Egipćana kako bi se uticalo na sve činioce društva i ostvarila potpuna ravnopravnost u crnogorskom društvu“, saopštili su iz Udruženja za podršku Roma i Egipćana.

“Prije ove radionice, obavljeno je anketiranje u toku februara i marta 2024. godine, pri čemu je anketirano 100 lica RE populacije, od čega je 55 muških i 45 ženskih. Radionica je održana nakon istraživanja koje je pokazalo da 10 odsto pripadnika RE populacije ne znaju kojoj mjesnoj zajednici pripadaju, dok 12 odsto ne znaju ko je predsjednik njihove mjesne zajednice a 41 odsto se izjasnilo da ne znaju kako se bira član MZ. 37 odsto se izjasnilo da ne znaju čime se bavi MZ, dok 79 odsto nije glasalo na izborima. Pola ispitanika ne znaju ko sve može glasati na izborima, a 39 odsto se izjasnilo da ne znaju da mogu imati predstavnika u lokalnoj i državnoj upravi. 26 odsto  se izjasnilo je razmišljalo o osnivanju političke partije, dok 26 odsto smatraju da političke partije predstavljaju interese RE populacije. Većina ispitanika smatraju da bi politička partija Roma i Egipćana mogla doprinijeti većoj inkluziji RE populacije u političkom procesu“, istakli su iz Udruženja.

Ističu da se 28 odsto anketiranih izjasnilo da je imalo priliku da participiraju u organima odlučivanja na lokalnom nivou.

“Njih 33 odsto ispitanika nije zainteresovano da se aktivno uključe u rad organa odlučivanja na lokalnom nivou. Sa sljedećim ocjenama su evaluirali nivo participacije RE populacije u organima odlučivanja: ocjena 1-0 , ocjena2-5, ocjena 3-25, ocjena 4-5, ocjena 5-10. Na zadnje pitanje o Savjetu roditelja, 43 odsto je čulo sa Savjet roditelja pri vrtiću/školi, dok 57 odsto nije čulo. Ova radionica koja je proistekla iz istraživanja je realizovana u okviru projekta ,,Poštovanjem različitosti ka integraciji manjinskih naroda pripadnika RE populacije, koji sprovodi Udruženje za podršku Roma i Egipćana. Program finansira Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori a kofinansira Ministarstvo javne uprave Crne Gore. Radionicu je održao Danijel Rmuš, apsolvent Pravnog fakulteta, poslanik u Omladinskom parlamentu Crne Gore”, kazali su iz ove NVO.

Sultan Beća, koordinator projekta je zahvalan organizaciji Fond za aktivno gradjanstvo zbog finansiranja ovog projekta i Danijelu Rmušu koji je održao ovu radionicu kako bi se poboljšala znanja pripadnika RE populacije na temu političke participacije Roma i Egipćana.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.