Koprivica: Olakšaćemo proces izbora predsjednika Vrhovnog suda, zakoni su već sačinjeni i poslati Venecijanskoj komisiji

0

Potpredsjednik Vlade za  politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica gostovao je u emisiji „Slobodna zona“ i tom prilikom kazao da su u prethodnom periodu na nivou parlamentarne većine napravili iskorak sa pravosudnim imenovanjima.

„Prevaziđeno je v.d. stanje po pitanju VDT-a i izboru sudskog savjeta. Tamo gdje imate v.d. stanje tamo institucije samo preživljavaju. Bez dugoročnog horizonta nema reforrmskog programa. Rekao bih da postoji niz naslijeđenih problema, a to je komplikovana procedura izbora predsjednika Vrhovnog suda. Komplikovan sistem koji ne pruža izglede da neko može biti izabran“, kazao je Koprivica.

Najavljuje izmjenu zakona koji će olakšati tu proceduru.

„Ti zakoni su već sačinjeni na nivou radnih grupa i poslati su Venecijanskoj komisiji. Tu imamo i uključenje zainteresovane javnosti a možemo i otvoriti javnu raspravu. To će biti prije juna. Oni i jesu u funkciji dobijanja ispunjenosti privremenih mjerila. Imamo i problem malog kapaciteta. Čak i prije dobijanja moje poslaničke funkcije je mrtvo slovo na papiru bilo obezbjeđivanje prostora ali smo pomjerili stvari sa mrtve tačke“, kazao je Koprivica.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.