Mladen Mikijelj

Kocka je bačena

0

Piše: Montre

Preksinoć je odigrana tvrda utakmica između PES i favorizovanih Demokrata (ispostaviće se neopravdano) za Kup Veselina Veljovića. Izvještavanje je bilo kao iz doba telegramskog prenosa utakmica, a zbog guste magle na malom terenu Vlade. Linije terena su se jedva nazirale, a tek lopta nikako. Povremeno su stizale informacije, te poluvrijeme, te gruba igra, te stativa, te prekid, te prečka, te faul, te tajmout, te produžeci, i tako punih dvanaeast sati. I onda kad su gledatelji već mislili da je utakmica završena podjelom bodova, stiže vijest u gluvo doba noći! Goool! A ko drugi nego centarfor PES tima, Spajić! U stilu našeg Genija, zabija golčinu za pobjedu, lobujući golmana Šaranovića na golu Demokrata.

Akcija je započela tako što je sam Spajić zaustavio napad Demokrata ispred svog gola, oduzeo im loptu, probacio je kroz noge par igrača Demokrata jednim potezom nakon maestralnog driblinga, potom odigrao dupli pas sa svojim saigračima, a onda sam sebi nabacio loptu na lob šut. O genijalnosti ovog poteza govori to da se golman Šaranović uopšte nije bio odmakao od gol linije.

Slaveći pobjednički gol, Spajić, bez mnogo emocija na licu, ukliza na koljenima prema tribini svog poslaničkog kluba, ljubeći bitkoin medaljon oko vrata, a poražena strana ljutito napusti teren, tražeći VAR provjeru.

Na pres konferenciji Demokrata poslije utakmice, golman Šaranović je tvrdio da je akcija PES-a započela Spajićevom igrom đonom pri oduzimanju lopte.
Pa onda da je pri driblingu, loptu vodio s vanjske strane aut linije. Onda da je bio u ofsajdu kad mu je dodata lopta u duplom pasu, kao i da je sam sebi rukom nabacio loptu za šut prema golu. Šaranović takođe tvrdi da je lopta uletila u gol s vanjske strane gol okvira, kao i da je, prethodnom odlukom sudija, mreža gola bila skinuta. Takođe, pozvali su nadležne da ispitaju da li je bio povećan broj uplata na „2-1“ i u lokalnim i u inostranim kladionicama.

Na pres konferenciji stručnog štaba PES tima, moglo se čuti da VAR sistem nije bio u funkciji radi magle, da je glavni sudija Milović u tom momentu bio okrenut prema tribinama, ali i da je gol postignut regularno. I to prema novim pravilima igre, pripremljenim pred i usvojenim tokom samog meča, a o čemu su igrači gostujućeg tima bili uredno obaviještavani. U prilog ovom je naveden slučaj Malone iz UK, kolijevke ove igre, pa valjda oni znaju najbolje kako treba i može! Stručni štab PES tima je ocijenio da nije bitno ko je pobijedio, već da je bilo važno učestvovati i time dati navijačima priliku da uživaju u finesama igre, te da je ovakvom organizacijom meča, fleksibilnošću delegata, mijenjanjem pravila da bi se igra ubrzala i završila, potezima sudije, igrača, a posebno centarfora, ujedno i selektora PES tima, igra podignuta na viši nivo i približena evropskom nivou.

Kao i da je sve u interesu i samih gledalaca, kao i gospodina Veljovića kome je Kup i posvećen. Nisu zaboravili ni kladioničare koji su odigrali na „iz dva u jedan“ kombinaciju, a svim ostalim poželjeli više sreće drugi put.

Doduše, ovakav razvoj situacije je bio najavio prethodni selektor Abazović, koga pamtimo po maestralnom driblingu protiv ekipe DPS-a i SDP-a, probacivanjem lopte kroz noge i njegovom nestvarnom pogotku u rašlje gola potpisivanjem Temeljnog ugovora, ali tad sve u skladu sa važećim i ustaljenim pravilima igre.

Da li će se takmičenje nastaviti pod ovakvim promjenljivim „evropskim“ uslovima, da li će parola važno je učestvovati postati naša evropska vrijednost, da li će neki timovi napustiti savez, a drugi uskočiti na njihova mjesta, pokazaće dani ispred nas. Bar sad znamo da su stalne izmjene pravila novi legalizovan standard, znamo i da ne znamo koju igru ćemo uopšte gledati narednog dana. Naučili smo da linije ne moraju biti prave i vidljive da bi se meč odigrao. A i potvrđeno nam je da je važno „snaći se“.

Kocka je bačena!

 

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrikama „Drugi pišu“ i „Kolumne“ nisu nužno i stavovi redakcije portala „Borba“)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.