Kineski predsjednik poziva da se organizuje mirovna konferencija o Ukrajini na kojoj će učestvovati Rusija

0

KINESKI predsjednik Si Đinping i njemački kancelar Olaf Šolc razgovarali su o ukrajinskoj krizi i istakli da se protive upotrebi nuklearnog oružja i napadima na mirnodopska nuklearna postrojenja, javila je Centralna televizija Kine.

– Si Đinping i Šolc obavili su detaljnu razmjenu mišljenja o ukrajinskoj krizi, rekavši da su Kina i Njemačka posvećene poštovanju ciljeva i principa Povelje UN i da se protive upotrebi nuklearnog oružja i napadu na mirnodopska nuklearna postrojenja – javlja televizija.

Si je istakao da se Kina zalaže za održavanje mirovne konferencije o Ukrajini na kojoj će učestvovati i Rusija, na kojoj će biti „fer diskusija o svim predlozima“.

– U trenutnoj situaciji, kako bi spriječila eskalacija sukoba i izlazak sukoba ispod kontrole, sve strane moraju zajedno da rade na brzom uspostavljanju mira“, rekao je kineski predsjednik.

Napominje se da strane takođe podržavaju pravilno rješavanje pitanja međunarodne bezbednosti hrane i poštovanje međunarodnog humanitarnog prava.

Podsjetimo, Rusija nije pozvana na sledeću mirovnu konferenciju o Ukrajini, koja će ovog ljeta biti održana u Švajcarskoj. Kina je pozvana, ali još nije potvrdila svoje učešće.

(Sputnik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.