Kineski ambasador pri UN: Kina je duboko razočarana odlukom SAD da stavi veto na primanje Palestine u UN

0

Kina je duboko razočarana odlukom SAD da stavi veto na primanje Palestine u UN, do koga je došlo u trenutku kada je prihvatanje ove zemlje kao punopravne članice potrebnije nego ikada, piše kineski list „Global tajms“.

Kina će nastaviti da igra konstruktivnu ulogu kako bi obezbijedila da Palestina uživa ista prava kao i sve druge članice UN, izjavio je stalni predstavnik Kine pri UN Fu Cong nakon američkog veta na zahtjev Palestine za punopravno članstvo u UN.

SAD su stavile veto na nacrt rezolucije kojom se Generalnoj skupštini UN preporučuje da „država Palestina bude primljena u članstvo UN“. Kako prenose mediji, Britanija i Švajcarska su bile uzdržane, dok je preostalih 12 članova Saveta glasalo „za“.

„Ovo je tužan dan“, dodao je Fu. „Zahtjev da Palestina postane punopravna članica UN odbijen je zbog odluke SAD, čime su srušeni snovi palestinskog naroda.“

Kako je napomenuo Fu, nezavisnost je generacijama bila trajna težnja palestinskog naroda, a primanje Palestine u punopravno članstvo u UN predstavlja ključni korak u tom istorijskom procesu.

Palestina je podnijela prijavu još 2011. godine, ali je, zbog protivljenja pojedinih zemalja, odluka Saveta bezbijednosti odložena. Trinaest godina je bilo dovoljno da UN prime Palestinu, ali države koje su se tada tome protivile i sada tvrde da sa time ne treba žuriti. „Ovaj argument je, razumije se, neiskren“, rekao je Fu, „i sada je, više nego ikada, hitnost prihvatanja Palestine kao punopravne članice UN očigledna.“

Zamjenik američkog ambasadora u UN Robert Vud izjavio je da SAD nastavljaju da „snažno podržavaju rešenje o dvije države“, dodajući da ovakav stav SAD ne odražava protivljenje palestinskoj državni, a da su put ka rešenju direktni pregovori između Palestine i Izraela.

„Određene zemlje ne podržavaju članstvo Palestine u UN, jer Palestinci navodno nisu sposobni da upravljaju državom“, izjavio je kineski diplomata, „što je stav koji Kina ne prihvata.“

U proteklih 13 godina došlo je do krupnih promena u Palestini, po kojoj se neprekidno šire naselja izraelskih doseljenika, čime se smanjuje životni prostor za Palestince.

Neke zemlje pred tim zatvaraju oči, primijetio je Fu, čime se prećutno odobravaju ili ohrabruju akcije Izraela.

Još je neprihvatljivije, rekao je Fu, da ove zemlje postavljaju pitanje da li Palestina ispunjava uslove za članstvo u UN, što implicira sumnju u posvećenost Palestinaca miru.

Takve optužbe predstavljaju „sipanje soli na rane palestinskog naroda“, koji pati pod okupacijom, dodao je.

Kako prenosi Si-En-En, predsjednik Palestinske uprave Mahmud Abas je u saopštenju oštro kritikovao američki veto, tvrdeći da je on „nepravedan, nemoralan i neopravdan, i da prkosi volji međunarodne zajednice, koja snažno podržava punopravno članstvo Palestine u UN“.

Pravo palestinskog naroda na državu je neotuđivo pravo, sa kojim se ne može trgovati, izjavio je Fu, dodajući da su tvrdnje pojedinih država da su direktni pregovori između Izraela i Palestine preduslov za primanje apsurdni.

Izrael sve snažnije odbija rešenje o dvije države, upozorio je kineski diplomata. „Upravo bi prihvatanje Palestine kao punopravne države članice UN ovoj zemlji pomoglo da se nastave pregovori.“

Kako je izjavio portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Lin Jian: „Istorija i svi narodi svijeta upamtiće ovu regresivnu akciju SAD.“

„Međutim, ne može se odbaciti zahtjev za hitnim prekidom vatre“, rekao je portparol, „kao što se ne može poricati potreba civila u Gazi za hitnom humanitarnom pomoći.“

Lin je naveo i da međunarodna zajednica treba da primeni relevantne rezolucije Generalne skupštine UN i Saveta bezbednosti, kao i da se vrati rešenju o dve države i prizna nezavisnu palestinsku državu.

Samo na taj način može se postići mirna koegzistencija Palestine i Izraela, dodao je portparol, i samo tako se može ostvariti trajni mir na Bliskom istoku.

Kina je uvijek stajala na strani mira, pravde i savjesti, zaključio je portparol, i dodao: „Nastavićemo da podržavamo zahtev da Palestina postane punopravna članica UN i da promovišemo rešenje o dvije države.“

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.