Kalezić: Prvi put u istoriji se dešava da imamo ovoliko svjetskih izbora – i to u velikim silama!

0

Direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije Predrag Kalezić kazao je gostujući na Prvoj da se prvi put u istoriji dešava da postoji ovoliko političkih izbornih izjašnjavanja u svijetu i to u velikim silama.

„Otprilike nekih 60 zemalja u svijetu će imati izbore i smatra se da će oko 2 milijarde ljudi izaći na izbore. Fokus je na državama koje čine najveći uticaj u svjetskoj politici a to su SAD i Rusija. Imamo takođe i izbore za Evropski parlament“, kazao je Kalezić.

Tvrdi i da iako su izbori pokazatelj demokratskog iskoraka, nije izvjesno da će ti izbori biti lice demokratije.

„Imamo izbore u Rusiji gdje imate zakucan izbor Vladimira Putina. Zvanično, Putin još nije istakao kandidaturu ali kako stvari stoje jednostavno tu neće biti neke velike neizvjesnosti za razliku od američkih izbora gdje se očekuje tijesna izborna trka. To su svakako najvažniji izbori koji nas očekuju i njihov rezultat će uticati na djelove svjetske politike“, kazao je Kalezić.

S tim u vezi postavlja se pitanje sukoba na Bliskom Istoku, pitanje NATO-a ali i pitanje Balkana. Komentarišući izbore u Americi, Kalezić tvrdi da je i Vinston Čerčil potencirao odgovornost SAD-a koje moraju biti lice demokratije kao primjer najozbiljnijeg demokratskog uređenja.

„U odnosu na dva kandidata koji se pojavljuju u javnosti, Donald Tramp je zauzeo čelno mjesto republikanskih kandidata. U samom izvoru koncepcija on se razlikuje od Bajdena. Razlikuju se u stavu gdje Tramp kaže – Amerika na prvom mjestu. Tramp je veoma vješt da osjećaj javnosti prevede na svoju stranu. Osim unutrašnjih prilika koje Tramp svakako mnogo bolje razumije, nas najviše interesuje odnos prema vanjskoj politici“, kazao je Kalezić i dodao da je značajna razlika u pristupu Amerike prema svjetskim konfliktima – osim u slučaju Kine.

Tvrdi i da kada se Tramp pojavio, on je tvrdio da će smanjiti konflikte što se zaista i dogodilo jer nisu započeli novi konflikti.

„Slučajno ili ne, dolaskom Bajdena su intenzivirani sukobi. Znamo kakav je stav Amerike prema Ukrajini ali Republikanci ne podržavaju Kijev. Što se tiče dešavanja na Bliskom Istoku, ni sama administracija Bajdena ne očekuje da situacija eskalira jer je predugo to područje bilo mirno i sada imamo zaista prijeteći sukob, ne samo Izrael i Palestinu, već je to mnogo šire“, kazao je Kalezić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.