Svjedok iz straha policajcima prećutao dugogodišnje prijateljstvo sa optuženim

0

Svjedoci Todor Mijatović i Velimir Nikitović juče su u podgoričkom Višem sudu ustvrdili da nijesu ispitavani u Višem državnom tužilaštvu na okolnosti pljačke Pošte u Nikšiću kada su razbojnici usmrtili radnika obezbjeđenja Ljubišu Mrdaka, već da su samo pitani da li ostaju pri izjavama koje su dali u nikšićkoj policiji.

Odbrana optuženih konstatovala je da je tužilaštvo samo prepisalo izjave ovih svjedoka koje su dali u nikšićkoj policiji i improvizovalo vođenje krivičnog postupka u ovom slučaju.

– Posebno je uznemirujući dio iskaza svjedoka u kojem navodi da ga u tužilaštvu nijesu saslušali. To govori o tome kako se ova istraga vodila i što ukazuje na to da je tužilaštvo na više načina improvizovalo vođenje ovog postupka. Zato je upitan i kredibilitet iskaza svjedoka – istakla je advokatica Maja Zeković.

Njenom prigovoru su se pridružili i drugi advokati, smatrajući da su iskazi dati u OB Nikšić izmanipulisani u daljem postupku.

Za pljačku Pošte i ubistvo Ljubiše Mrdaka sudi se Mitru Kneževiću, Stojanu Albijaniću, Nemanji Miljkoviću, Petru Zolaku, Srđanu Svjetlanoviću, Davidu Banjcu i Stefanu Regojeviću.

Todor Mijatović je naveo da ga u tužilaštvu nijesu ispitivali, kao juče u sudu, već da je samo pitan da li ostaje pri iskazu koji je dao policiji Nikšić.

Pred sudom je ispričao drugačiju verziju poznanstva i susreta sa optuženim Albijanićem na dan pljačke Pošte od one verzije koju je predočio nikšićkim policajcima prilikom davanja iskaza u svojstvu građanina.

Mijatović je kazao da je iz straha ranije dao iskaz u OB Nikšić, koji se razlikuje od jučerašnjeg.

Kako je kazao, Albijanića poznaje oko deset godina i sarađivali su u trgovini rakojom i imali korektan odnos.

– Sa Albijanićem sam tog jutra bio od devet do 10 časova. Doručkovali smo i pričali o kupovini rakije. Tu je bio i moj prijatelj, koji je došao sa mnom. U 10.15 sam čuo za razbojništvo – kazao je svjedok u iskazu pred sudom.

Naveo je da se prije toga rastao od Albijanića i vidio da je on krenuo ka Trebinju.

– Moram da naglasim da prethodni dan nijesam mogao da se vidim sa Albijanićem, pa sam predložio da se vidimo sjutra u restoranu ,,Vukov most“ – ispričao je ovaj svjedok.

Za razliku od jučerašnjeg svjedočenja Mijatović je ranije u policiji ispričao da Albijanića poznaje tek nekoliko mjeseci. U prilog tvrdnji površnog poznanstva sa Albijanićem, Mijatović je ranije kazao da nije imao njegov broj telefona i da je tog dana pošto ga je zatekao u restoranu odbio saradnju sa ovim optuženim jer ,,nije želio da ima posla sa osobama koje se bave nedozvoljenim radnjama“.

Svjedok je pojašnjavajući razlike u kazivanju podsjetio sud da se desilo ubistvo, da su vršeni pretresi, što ga je uplašilo, zbog čega je iz straha pred policijom dao iskaz suprotan datom pred sudom.

Mijatović je naveo da ostaje pri iskazu koji je iznio pred sudom.

Branilac Albijanića, advokat Marko Radović, ukazao je sudu da više nema dokaza protiv njegovog branjenika, ali krivično vijeće odbilo je njegov prijedlog da se Albijanić pusti iz pritvora.

I svjedok Velimir Nikitović je kazao da nije ispitivan u tužilaštvu, već da mu je pružena mogućnost da potvrdi da ostaje pri ranijem iskazu.

On je pred sudom potvrdio da se u vrijeme pljačke nalazio kod Pošte u Nikšiću kako bi primio invalidninu, ali da nije vidio lica četiri pljačkaša koji su tom prilikom pucala na Mrdaka.

-Stiglo je vozilo sa parama. Odmah za njim je došlo bijelo vozilo iz kojeg su izašle četiri osobe sa maskama i fantomkama. Tada sam čuo ,,daj pare“, a potom i pucnje. Napadačima nijesam mogao vidjeti lica, ni oči. Imali su automatsko oružje – naveo je on.

Opisujući napadače, ovaj svjedok je naveo da su dvojica bila njegove visine – preko 190 centimetara, dok su dvojica bila visoki oko 1,7 metara.

– Kada sam čuo pucnje, pobjegao sam. Bio sam na 20 metara od vozila, nijesam vidio ko je pucao. Poslije sam se vratio – dodao je svjedok.

Svjedokinja Zorana Jelovac je ustvrdila da se optuženi Mitar Knežević u noći uoči pljačke nalazio u lokalu gdje je radila.

Istakla je da je Knežević došao u vidno alkoholisanom stanju i nastavio da pije.

– Svađao se sa djevojkom, ne znam da li onda ona nije htjela da se više javi ili ga je zablokirala. Otišla sam i uzela sam mu drugi broj, moj telefon nijesam htjela da dam da vode raspravu. Rekla sam mu da je ne zove i da odmori. Na njegovom automobilu je vidno bila izdušena guma. On je ostao sa mnom sve dok nijesam završila smjenu i odradila popis. Zatim je moj tadašnji momak došao po mene. Mitar mi je rekao da sjutra ide u Igalo na terapiju. Tokom noći i sjutra ujutro smo kontaktirali porukama. Poslao mi je ujutro fotografiju sa terase Instituta, da je stigao. Pisao je sa istog broja – kazala je Jelovac.

Ona je na pitanje advokata ponovila da je jednom sa njegovom curom išla u stan gdje on živi i da zna gdje je to. Na to su advokati naglasili da je to dokaz da se ne radi o „štek“ stanu, kako tvrdi tužilaštvo.

Svjedokinja Olivera Mićović se izjašnjavala povodom okolnosti vezano za poplavu koju je zadesio njen stan.

– Primijetila sam da je na jednom zidu fleka od vode. Kontaktirala sam sa čovjekom iz poslovnog prostora, mislila sam da je kod njega nešto. Sjutra sam zvala komunalnu i sanitarnu. Vidjela sam da su sajlom izvukli neku iscjepkanu tkaninu, tamne boje, čarape i veš… Djelovalo mi je kao stari mantil za kišu – kazala je ona, između ostalog, dodajući da ona nije zvala policiju tada.

Prema navodima optužnice, okrivljeni su po prethodnom dogovoru i razrađenom planu uz prijetnju oružjem od Ljubiše Mrdaka, Dragiše Dendića i Igora Ivanovića oteli novac namijenjen za isplatu penzija. Kako je saopšteno iz policije, ukradeno je 423.000 eura. Istraga je pokazala da je ova grupa sa pripremama oružane pljačke krenula 9. avgusta prošle godine sa iznajmljivanjem „štek“ stanova u Nikšiću, gdje su se krili prije i nakon razbojništva. Prema unaprijed utvrđenom planu, 20. oktobra 2021. godine, oko devet sati, optuženi su u džipu „kaškai“ čekali radnike obezbjeđenja.

Kada se kombi namijenjen prevozu novca i dragocjenosti primakao iza zgrade Pošte, tada su naoružani napadači iskočili iz džipa i hitro krenuli ka zadnjim vratima vozila. Uvidjevši da je pljačka u pitanju, Mrdak je pokušao da se suprotstavi, ali tada su razbojnici ispalili nekoliko hitaca, od kojih je jedan pogodio Mrdaka u grudi. Ostalu dvojicu njegovih kolega razbojnici su kundacima izudarali, isprskali biber sprejem, prebacili novac u svoje vozilo i pobjegli. Ubrzo nakon toga policajci su u naselju Grebovice pronašli uništeni džip koji su koristili počinioci.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.